Documente inedite în cartea scrisă de un preot despre Bueşti, locul unde sfântul Calinic a ridicat o biserică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cartea a apărut în acest an FOTO Pr.A.L.S.
Cartea a apărut în acest an FOTO Pr.A.L.S.

O colecţie de documente şi articole inedite referitoare la trecutul localităţii ialomiţene Bueşti au fost reunite într-o carte de un preot. Volumul a văzut lumina tiparului în acest an, cu ajutorul unei sponsorizări din Anglia.

Donaţia a fost făcută de Ionica Necula, mamă a doi copii şi fiica a satului Bueşti. Conform informaţiilor furnizate de preotul Adrian Lucian Scărlătescu, femeia, care provine dintr-o familie cu şapte copii, şi-a dorit să ofere sprijin la editarea cărţii despre locul său natal.

Volumul Documente şi articole despre Bueşti-Ialomiţa 1608-1950 a apărut la Editura Editgraph, din Buzău. 1608-1950, sub semnătura preotului Adrian Lucian Scărlătescu, de la Catedrala Ortodoxă Sf. Împăraţi Constantin şi Elena din Urziceni.

„Cartea prezintă o colecţie de documente şi articole privitoare la trecutul localităţii Bueşti, dintre care unele sunt inedite, nepublicate în volume anterioare, dedicate istoriei localităţii. În Bueşti, Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica a ctitorit Biserica de zid cu hramul Sf. Ierarh Nicolae, la 1843, pentru care a şi dăruit un clopot”, a precizat părintele Scărlătescu.

Lacaşuri de cult care mai dăinuie şi azi

În judeţul Ialomiţa, vechile biserici de lemn şi piatră degradându-se, în secolul XIX au fost reconstruite. Amănunte despre asemenea edificii găsim în Monografiile satelor din Ialomiţa la 1915 (în A.N.I.C., Fond Casa Regală, Dosar nr. 7/1915), în Arhivele parohiale şi în articole de ziar. Multe dintre vechile lăcaşuri de cult s-au surpat din pricina mutărilor dese ale albiei râului Ialomiţa sau ale satelor.

Întotdeauna localnicii, conduşi de câte un proprietar, laic sau cleric ori monah, s-au grăbit să ridice o altă biserică folosind exclusiv piatra, cărămida. Multe dintre asemenea case ale Domnului, după mai multe reparaţii şi repictări mai dăinuie şi astăzi, alături de câteva din cele vechi salvate, cum ar fi biserica de lemn de la Poiana, mutată la Slobozia şi cea din piatră de la Orboieşti.

La Bueşti-Ialomiţa, înaintea actualei biserici cu hramul Sfântul Nicolae, construită de Sfântul Calinic de la Cernica, la 1843, a existat o alta de lemn. O dovadă în acest sens este şi faptul că la Bueşti sunt menţionaţi preoţi încă de la începutul secolului XVII, se arată în cartea scrisă de preotul din Urziceni.

 Vă recomandăm să citiţi şi:

 LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski afirmă că peste 43.000 de soldaţi ruşi au murit de la începutul invaziei

 

Muncitori străini, deportaţi din cauza neputinţei autorităţilor din România: Povestea unei bone din Filipine

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite