Cum a ajuns nămolul de la Amara un brand internaţional. Banii investiţi în oaza de linişte şi de sănătate din Bărăgan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Staţiunea balneară Amara FOTO Adevărul
Staţiunea balneară Amara FOTO Adevărul

O aşezare din inima Bărăganului a devenit celebră în ţară şi în străinătate datorită nămolului. An de an, Amara este vizitată de mii de turişti în căutarea leacului pentru reumatism. Mica aşezare din judeţul Ialomiţa oferă pentru toate vârstele o vacanţă pe cinste: preţuri mici, linişte şi o cură de sănătate.

Aflată la jumătatea drumului dintre Bucureşti şi mare, staţiunea este un parc natural cu vegetaţie bogată, cu lac şi plaje, cu nisip fin. O oază de verdeaţă de zeci de hectare în mijlocul ţinutului ars de soare şi vânt al Bărăganului.

Adevărata comoară se afla însă pe fundul lacului Amara: 130 de hectare de nămol sapropelic, care conţine substanţe chimice bune pentru organism.  Dacă veniţi dinspre Bucureşti, cu  maşina personală, traseul pe care trebuie să-l urmaţi este Bucureşti – Urziceni – Slobozia, pe DN 2 şi DN 2A. Dinspre Constanţa, drumul este drept până în Slobozia, pe DN 2A. Cu trenul se vine de la Bucureşti – Slobozia Veche (via Ciulniţa), de la Ploieşti Sud – Urziceni – Slobozia Veche, iar din Galaţi – Brăila – Făurei – Urziceni – Slobozia Veche.

În Staţiunea Amara, sunt folosite următoarele tipuri de proceduri balneare: băi calde cu nămol, împachetări cu nămol, aplicaţii de cataplasme cu nămol rece, cure interne cu ape minerale, electroterapie şi hidroterapie, aplicaţii de cataplasme cu nămol rece, toate ideale pentru tratarea afecţiunilor reumatice şi nu numai. Printre indicaţiile terapeutice se regăsesc afecţiuni ale aparatului locomotor: reumatismale, sechelare post-traumatice, neurologice periferice, afecţiuni ginecologice, afecţiuni dermatologice, boli profesionale, afecţiuni endocrine, cure de diureză, diateza urică, gută, litiazele urinare, diabetul zaharat. Nu vin numai pensionari la Amara. Plaja e pregătită pentru orice tânăr, matur sau copil.

slobozia amara


Staţiunea funcţionează pe tot timpul anului, iar tatamentul balneoterapeutic este asigurat de cadre medicale specializate în baza de tratament dotată cu instalaţii pentru băi calde cu apă minerală, împachetări cu nămol, fizioterapie, sala de gimnastică. Anul trecut, la peste 28.000 de persoane au venit la Amara, a precizat Clara Şendroiu, inspector promovare turism la Centrul de Informare şi Promovare Turistică Amara.

Centre medicale pentru tratamente

Nămolul este cel care a transformat staţiunea într-un adevărat brand. În fiecare vară, pensionarii din toată ţara vin la Amara pentru a beneficia de procedurile medicale cu nămol. În funcţie de fiecare afecţiune, acestea sunt recomandate de specialiştii centrelor medicale unde se aplică aceste tratamente. Centrele funcţionează în cele trei hoteluri ale staţiunii: Lebăda, Ialomiţa şi Parc. Un sejur la Amara costă între 60 de lei de persoană şi poate ajunge la un tarif 150 lei de persoană pe noapte, pentru un hotel de 3 stele. Cel mai mic preţ este la căsuţele din incinta campingului „Perla”, iar preţurile mai ridicate sunt în incinta hotelurilor. 

slobozia amara

La finalul procedurilor medicale, vârstnicii se pot relaxa pe plajele din staţiunii. Patru la număr, „Perla”, „UGSR”, „Splendid” şi „Mirceşti” care sunt deschise de la primele ore ale dimineţii şi până seara la ora 19.00. „Conform datelor transmise de unităţile hoteliere, pe anul 2018 s-a raportat un număr de 22.722 de turişti şi 148.829 de înnoptări( menţionăm că înnoptările nu au fost trecute de fiecare agent hotelier), iar pe anul 2019 s-a raportat un număr de 27.859 de turişti şi 180.527 de înnoptări, cu aceeaşi menţiune că nu toţi agenţii hoteloeri au trecut numărul total de înnoptări.

slobozia amara


  Staţiunea dispune de 1.583 spaţii de cazare: motel Diamant, camping Perla, hiotel Heaven, tabăra Pavilioane/DJPST Ialomiţa, cabana Silvicultorilor, hotel Ialomiţa, hotel Lebăda/SC Alfa Hotels SRL, complexul hotelier Parc Hotel Dana, hotel Eclipsa şi hotel Ever Green”, a explicat Clara Şendroiu.

A crescut capacitatea de cazare

Condiţiile de cazare de la Amara  nu mai seamănă cu cele de acum 20-30 de ani, schimbările în staţiune fiind evidente şi realizate pentru a atrage cât mai mulţi turişti. „Capacitatea de cazare a crescut on ultimii ani, iar turiştii se pot bucura de camere cu vedere la lacul Amara, cum este hotelul Heaven, sau de piscină mare şi modernă la hotelul Ever Green. În anul 2012 a fost deschis şi complexul de agrement Laguna Blue SPA care se întinde pe o suprafaţă de 3.000 mp. Dispune de piscină interioară pentru adulţi, piscină interioară cu tobogat pentru adulţi şi copii, jacuzzi, grotă de relaxare, saună uscatp, saună umedă-hammam, saună UV, duş scoţian, cameră cu efect salină, snack bar”, spune Clara Şendroiu.

slobozia amara

Festivalul neîntrerupt de 50 de ani

Pentru cei care nu ştiu, Amara este şi pepinieră de artişti. An de an, în unica staţiune balneară din Ialomiţa se organizează Festivalul Naţional Concurs de Interpretare a Muzicii Uşoare Româneşti „Trofeul Tinereţii”, găzduit fără întrerupere în Bărăgan, în ultimii 50 de ani. “În ultimii 10 ani aici s-au desfăşurat alte 3 festivaluri la Grădina de Vară: Festivalul de Agrement şi Tursim Balnear, Festivalul Nămolului şi Festivalul Clătitelor. Unul dintre cele mai importante obiective turistice care a fost reabilitat este Parcul Dentrologic. Este cel mai mare parc de acest fel din sud-estul României şi ocupă un spaţiu de 64 de hectare, dispune de un potenţial turistic apreciabil şi completează oferta turistică balneară din staţiunea Amara”, spune Clara Şendroiu.

Cele mai importante investiţii

Conform informaţiilor furnizate de Primăria Amara, două dintre cele mai importante investiţii din staţiunea Amara sunt reabilitarea parcului balnear sau Parcul dentrologic, cu o investiţie de 17,5 milioane de lei. De asemenea, s-a lucrat şi la reabilitarea drumurilor, un proiect care a costat 18,3 milioane de lei. În prezent s-a început proiectul pentru modernizarea Grădinii de Vară, având o valoare de 13,8 milioane de lei. Alte 2 proiecte sunt în curs de implentare: reabilitarea plajei Zorilor, cu o valoare totală de 10,1 milioane de lei, dar şi a plajei Perla, cu o investiţie ce depăşeşte 15 milioane de lei.

slobozia amara

O istorie de peste un secol

Istoria Amarei începe cu cea a lacului care dă numele staţiunii şi a nămolului sapropelic. În urmă cu 127 de ani, mai exact în anul 1887, savantul ieşean Petru Poni poposeşte în inima Bărăganului unde efectuează mai multe studii cu privire la apa din lac. El este cel care descoperă efectele curative ale lacului, precum şi ale nămolului sapropelic. În studiile sale, Petru Poni scria faptul că lacul Amara conţine numeroase substanţe minerale şi „are un gust uşor dulce, uşor sărat, amar pe alocuri”.

slobozia amara

Două decenii mai târziu, în anul 1905, se înfiinţează primele baze de tratament, iar Amara este ridicată la rangul de staţiune balneară. Zona lacului Amara este totodată şi un paradis al păsărilor călătoare. Ornitologii şi specialiştii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Ialomiţa au descoperit aici peste 10 specii de păsări migratoare precum corcodelul mare, raţa mică, pescăruşul argintiu sau chira de baltă. În prezent lacul se află în administrarea Regiei Autonome Apele Române.

Lacul are forma literei S

Lacul Amara are forma literei S, 168 ha suprafaţă, 4,2 km lungime, 4 m adâncime, lăţimea 0,5 km şi un volum de 2,3 mil. mc şi este format pe Crivaia – vechea matcă a râului Ialomiţa. Alimentat de precipitaţii şi de apele freatice, lacul a prezentat o tendinţă de creştere a nivelului începând cu perioada 1965-1966. Valori de peste 4 m adâncime au fost atinse în anii 1970-1971. Pentru a împiedica inundarea terenurilor şi a construcţiilor din apropiere a fost construit un canal pentru evacuarea apei în exces.

slobozia amara

Această măsură a avut o mare influenţă negativă asupra salinităţii apei: dacă în 1887 concentraţia de săruri a lacului Amara era de 89,45 g/l, în 1976 aceasta a ajuns la 7,7 g/l, ceea ce a favorizat dezvoltarea unei faune specifice apelor dulci.  

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite