Campanie pentru prevenirea violenţei în familie. Cum trebuie să gestionaţi situaţiile de risc, sfaturi de la poliţişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii ialomiţeni demarează campania de prevenire „NU violenţei domestice”, un fenomen îngrijorător care face tot mai multe victime.

Campania, care se va desfăşura până în luna iunie, are ca scop informarea tuturor potenţialelor victime ale violenţei în familie cu privire la posibilităţile pe care acestea le au de a se apăra împotriva agresorilor şi se adresează persoanelor care înţeleg că se află într-o situaţie de tip abuziv şi fac primii paşi spre a ieşi din acel mediu. 

Astfel, poliţiştii vor organiza activităţi preventiv-educative în unitaţile de învăţământ şi în locuri publice, cu acest prilej urmând a fi dezbătute aspecte privind violenţa în familie şi a fi oferite informaţii şi recomandări utile pentru prevenirea sau gestionarea situaţiilor de risc.

Pentru a nu deveni victima violenţei în familie, poliţiştii vă recomandă:

1. Evitaţi certurile în familie, mai ales cele generate de consumul de alcool, lipsa unui loc de muncă, gelozie, relaţii extraconjugale sau deficitul financiar.

2. Pentru aplanarea unor astfel de conflicte, se recomandă să acţionaţi cu tact si răbdare, fără a ţine cont de emotivitatea firească ce se instituie în asemenea cazuri.

3. Dacă unul dintre membrii familiei este iritat şi aflat sub influenţa băuturilor alcoolice, sau are tendinţe de agresivitate, feriţi din calea acestuia orice obiecte tăietoare, înţepătoare sau contondente.

4. Nu lăsaţi rudele să intervină în discuţii, deoarece acestea pot deveni părtinitoare.

5. Identificaţi şi degajaţi căile prin care, în caz de necesitate, puteţi părăsi uşor locuinţa atunci când se agravează conflictul(uşi, ferestre, scări etc.).

6. Stabiliţi în prealabil cu vecinii ori rude apropiate, ca ei să alerteze poliţia în cazul în care aud zgomote suspecte sau strigăte din locuinţa dumneavoastră.

7. Ascundeţi cheile de rezervă de la locuinţă, automobil, ca în momentul de criză să le puteţi lua şi părăsi uşor casa.

8. Păstraţi într-un loc sigur o sumă de bani, documentele personale şi ale copiilor.

9. Se recomandă  să aveţi stabilit un loc de refugiu, în siguranţă, în cazul unei crize familiale.

10. Dacă situaţia devine critică, părăsiţi locuinţa imediat, chiar dacă nu reuşiţi să luaţi lucrurile de primă necesitate. Integritatea fizică a dumneavoastră şi a copiilor este mai presus de orice.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite