Absolvenţi cu „diplomă“ de şomer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tot mai mulţi tineri din Ialomiţa preferă să stea în şomaj FOTO: arhivă slobozia.adevarul.ro
Tot mai mulţi tineri din Ialomiţa preferă să stea în şomaj FOTO: arhivă slobozia.adevarul.ro

Tinerii care au terminat liceul sau facultatea stau acasă şi primesc 250 de lei de la stat pentru că angajatorii refuză să le acorde locuri de muncă. Angajatorii se feresc să ofere servicii tinerilor, învocând lipsa de seriozitate.


Tinerii care au terminat liceul sau facultatea stau acasă şi primesc 250 de lei de la stat pentru că angajatorii refuză să le acorde locuri de muncă. Angajatorii se feresc să ofere servicii tinerilor, învocând lipsa de seriozitate.

Imediat cum termină liceul, absolvenţii care nu au bani să meargă la facultate se gândesc să îşi caute un loc de muncă. Acelaş plan îl au şi cei care au terminat studiile universitare.

Toţi sunt însă urmăriţi de ghinion în momentul în care încearcă să îşi găsească un serviciu. Pentru a avea ceva bani de buzunar, cei mai mulţi mijează pe indemnizaţia de şomaj oferită absolvenţilor.

Valoarea ajutorului dat de stat este de doar 250 de lei şi se acordă pentru o perioadă de şase luni.  Pentru a beneficia de de sprijin, tinerii trebuie să îşi depună documentele în termen de 60 de zile de la data absolvirii cursurilor. An de an în Ialomiţa număr acestor solicitări depăşeşte cifra de 300 de dosare.

„În fiecare an absolvenţii care nu au bani de facultate sau care îşi caută servicii şi nu găsesc apelează la indemnizaţia de şomaj. Banii nu sunt mulţi dar pentru ei este un sprijin enorm“, a declarat reprezentanţi ai Agenţiei Judeţene Pentru Ocuparea Forţei de Muncă Ialomiţa.

„Vreau să am banii mei“

Proaspăt absolvent de liceu Adrian Mihăescu (19 ani) şi-a dorit să meargă la facultate însă nu a reuşit din lipsă de bani.  Ar fi vrut să studieze administraţia publică la Bucureşti, iar taxa de studii depăşea 3.000 de lei, mult prea scump situaţia financiară a tânărului.

Fără să mai stea pe gânduri şi-a căutat un loc de muncă, însă i-a fost foarte greu să găsească. Aşa că a mizat pe indemnizaţia de şomaj, până când un angajator îi va deschide uşa. Tânărul susţine că este dispus să lucreze în orice domeniu.

„Vreau să am banii mei însă este foarte greu să găsesşi un loc de muncă. Tocmai de aceea, am venit aici să îmi depun dosarul pentru şomaj“, spune Adrian.

În cazul în care nu îăşi va găsi de muncă în cele şase luni în care statul îi dă şomaj, el este convins că va pleca să muncească în străinătate, acolo unde se află deja şi rudele sale.

Angajatorii se feresc de tineri

În ceea ce-i priveşte pe proaspeţii absolvenţi, angajatorii se feresc să le ofere un loc de muncă. Cei mai mulţi patroni susţin că tinerii nu sunt deloc serioşi şi impun foarte multe condiţii fără să fie specializaţi pe un domeniu.

„Nici nu apucăm să ne dăm seama prea bine ce ştiu să facă pentru că prima lor grijă este să întrebe care este salariu, programul şi vor liber din prima săptămâna de muncă. Aş vrea să-i văd pe tinerii care vin să ceară serviciu pentru că le place să muncească şi îşi doresc acest lucru“, susţine administratorul mai multor societăţi comerciale înfiinţate la Slobozia.

Facilităţi pentru absolvenţii şomeri

Tinerii care beneficiază de indemnizaţia de şomaj şi care se angajează pe o perioadă mai mare de 12 luni, primesc din partea statului un alt sprijin în valoare de 500 de lei. Acest ajutor se acordă o singură dată, în prima lună de la angajare.

„Dacă fac eforturi şi doresc să se angajeze tinerii au parte de facilităţi din partea statului. Din punctul nostru de vedere, este oare cum motivant acest lucru“, mai spune oficialii din cadrul AJOFM Ialomiţa.

De asemenea, facilităţi au şi tinerii absolvenţi care şi-au găsit un loc de muncă pentru o perioadă mai scurtă de un an. Ei vor primi lunar indemnizaţia de şomaj până când termenul de şase luni expiră.
 

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite