Urziceniul se modernizează cu bani de la Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până la sfârşitul anului, reţeaua de apă şi canalizare a oraşului, veche de aproape 50 de ani, va fi înlocuită în totalitate. De asemenea, pe viitor, la robinetele consumatorilor va curge apă din sursă proprie

Proiectul demarat de municipalitatea din Urziceni prevede înlocuirea reţelei de aducţiune a apei, reabilitarea canalizărilor, precum şi construcţia unei staţii de epurare şi tratare a apei. De asemenea, vor fi forate şi trei puţuri de mare adâncime pentru asigurarea apei potabile din sursă proprie. 25 de milioane de euro este valoarea totală a investiţiei.

Sute de avarii

Veche de mai bine de patru decenii, reţeaua de distribuţie a apei potabile a cedat în nenumărate rânduri, fiind nevoie anual de minimum 100 de intervenţii la avariile apărute, printre altele, pe conductele din oţel sau branşamentele stradale.

De-a lungul timpului, cele mai afectate zone au fost, printre altele, Calea Bucureşti, Arcului, Mihai Viteazul sau Regele Ferdinand. De aici, pierderile uriaşe de apă, aproximativ 40%, dar şi furnizarea apei cu presiune scăzută.

Autorităţile au pus aceste probleme pe seama faptului că mai bine de 60% din totalul reţelei de distribuţie are o vechime de până la 45-50 de ani. „Era nevoie să demarăm aceste lucrări.

Reţeaua de apă era foarte veche şi nu mai putea face faţă. Ţevile pe care le vom înlocui au o durată de viaţă de peste 50 de ani“, susţine primarul Urziceniului, Constantin Sava.

Ecoaqua Urziceni, principalul furnizor de apă din oraş, susţine că lucrările la reţeaua de canalizare şi alimentare cu apă au termen de finalizare luna noiembrie.

În ceea ce priveşte construcţia unei staţii de epurare şi tratare a apei şi forarea puţurilor la mare adâncime, aceste lucrări trebuie finalizate în 2013. Reprezentanţii societăţii se feresc, totuşi, să spună dacă preţul apei furnizate în reţea va fi majorat ca urmare a lucrărilor.

În momentul de faţă, consumatorii casnici din Urziceni achită 3,14 lei pentru fiecare metru cub de apă. „Sperăm să nu mai fie probleme cu apa, când se va termina lucrarea. Noi ne-am dori şi ca preţul să rămână acelaşi, nu să crescă, pentru că oricum abia ne ducem zilele“, spune Maria Dumitru (63 de ani), o localnică din Urziceni.

Proiect integrat


Pentru ca lucrările să înceapă, a fost nevoie de o perioadă de aşteptare de cinci ani. Acest proiect a fost trimis pentru finanţare în anul 2005. De atunci şi până în momentul în care muncitorii s-au apucat de treabă, toţi cei implicaţi au fost nevoiţi să aştepte.

„A fost, într-adevăr, nevoie de foarte mult timp. De vină este birocraţia stufoasă. A trebuit să încheiem contract după contract şi să semnăm o sumedenie de acte“, declară primarul Constantin Sava.

Citiţi mai multe în „Adevărul de Seară“ de astăzi !

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite