Slobozia: Urban pierde jumătate din apa distribuită în sistem

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Societatea edilitară a municipiului reşedinţă de judeţ a pierdut, în prima jumătate a anului, mai bine de 1.2 milioane de metri cubi de apă.

Societatea care furnizează apă slobozenilor înregistrează pierderi uriaşe din cauza reţelei vechi de alimentare. Conductele îmbătrânite şi mâncate de rugină rezistă cu greu proprietăţilor chimice specifice apei subterane.

Cinci intervenţii pe zi

Conductele care transportă mii de metri cubi de apă cedează zilnic în mai multe locuri, „facilitând“ astfel pierdea a sute de metri cubi de apă, care se revarsă pe carosabil. „Avem o medie de cinci spărturi pe zi, însă au fost zile când am intervenit şi în douăzeci de puncte“, spune Călin Albu, directorul tehnic al SC Urban. Aceste pierderi au făcut ca peste 44% din apa extrasă în prima jumătate a anului din subteran să nu se ajungă la robinetele localnicilor.

Pierderi de zeci de mii de lei


Cei peste 1,2 milioane de metri cubi de apă irosiţi însumează pierderi de peste 70.000 de lei. „Pentru că aceste pierderi au mai fost compensate, de-a lungul timpului, din încasări, societatea a avut, în primul semestru, o pierdere totală de 47.000 de lei“, explică Maria Stan, directorul economic al societăţii.

Un metru cub de apă furnizat populaţiei de SC Urban SA costă 2,23 lei. Lunar, o familie formată din patru persoane plăteşte o factură de 25 de lei.

Aceste pierderi vor fi eradicate, spun reprezentanţii Urbanului, odată cu finalizarea lucrărilor de înlocuire a conductelor de apă. „Pierderile noastre provin de la reţeaua prea bătrână ca să mai facă faţă milioanelor de metri cubi de apă transporaţi. Vom scăpa de această problemă când întreaga reţea va fi înlocuită“, spune Valentin Cilibeanu, directorul Urban.

La această dată, aproximativ 15% din reţeaua de alimentare cu apă a oraşului a fost înlocuită.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite