Slobozia: Palate ridicate din mila englezilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traficanţii de cerşetori au „populat“ oraşul cu palate de sute de mii de euro fiecare, ridicate din banii adunaţi din pomenile englezilor. Clanurile Radu, Drăguşin şi Schian şi-au ridicat câte trei –patru palate de fiecare situate în Ţăndărei. „Castelele“ sunt goale, ţiganii preferând să locuiască claie peste grămadă în cocioabe fără utilităţi.

Traficul cu cerşetori către Marea Britanie a adus milioane de euro în buzunarele celor trei clanuri din Ţăndărei care au pus la cale afacere: în intervalul 2006-2009, în oraş au apărut palate peste palate. „Când am fost numit şeful Poliţiei Ţăndărei, anul trecut, erau deja construite“, a spus inspectorul Sebastian Savu.

 „Asta e fala ţiganilor. Să îşi facă palate, să-i vadă lumea, dar lângă palate îşi fac nişte case micuţe, fără de nici unele, şi stau acolo unii peste alţii, fără apă şi curent“, ne-a explicat agentul şef principal, Ioan Ştefănescu, poliţist de-o viaţă în oraş.

Garduri de fală

Clanul Radu şi-a pus palatele cât mai aproape unul de celălalt, pe strada Bucureşti, şoseaua principală din oraş. Două sunt terminate iar cel de-al treilea, la fel de impozant ca şi primele două, este în construcţie. A rămas neterminat după ce „mulţumită“ intervenţiei Poliţiei, în aprilie, finanţarea din cerşetorie le-a fost tăiată iar afacerea a picat, „investitorii“ fiind trimişi în judecată.

Cele două pe care membrii clanului au reuşit să le termine au câte două etaje şi mansardă şi doar gardurile din fier forjat, înalte de doi metri, valorează câteva zeci de mii de lei. Locuinţele au cel puţin zece camere şi sunt construite pe loturi de minim 1000 de metri pătraţi ca să aibă loc şi de-un foişor.

Castelele sunt vopsite în culori vii. La modă este portocaliul şi rozul. Faţadele au geamuri mari, din spatele cărora se pot observa perdelele înflorate decorate pe ici pe colo cu ghivece cu flori din plastic. Traficanţii nu au făcut economie la investiţia în uşi metalice blindate cu încuietori.

Revolta Schienilor

Posesorii a trei palate, din care două în aceeaşi curte, clanul Schienilor a ieşit cu mic cu mare la război, în faţa porţilor, când au descoperit că li se fotografiază moşia. „Da, stăm 40 aici. Ce contează? Lăsaţi-ne în pace că numai din vina voastră i-a luat“, au urlat Schienii, puşi pe scandal. Cinci din membrii familiilor lor sunt arestaţi în dosar.

Rudele arestaţilor nu s-au ferit să ameninţe şi să arunce cu pietre. „Punem imediat de-o luptă de stradă. Iese cu sânge“, au ameninţat. În câteva minute toţi membrii clanurilor ţigăneşti se alertaseră şi ieşiseră din curţi când au auzit că le sunt pozate avuţiile. Ţiganii şi-au scos limuzinele din curţi şi au început să facă raiduri prin Ţăndărei în căutarea reporterilor „Adevărul de Seară“, ca să-i împiedice să îşi continue reportajul.

La preţul pieţei din Ţăndărei, un astfel de palat ţigănesc valorează, cu tot cu teren, aproximativ 100.000 de euro. Situaţia a fost monitorizată de poliţişti care au tot transmis informări la DIICOT semnalând că persoane fără nici un venit şi-au tras castele şi limuzine.


„Nici unul dintre cei trimişi în judecată nu a avut vreodată dosar penal în lucru la noi cu excepţia lui Traian Radu care a fost cercetat pentru deţinere de armă albă“, a afirmat comandantul Poliţiei Ţăndărei, inspector Sebastian Savu.


Do you speak English?

Oficial, Direcţia pentru Protecţia Copilului are în evidenţe 32 de minori care au fost traficaţi peste graniţă dar numărul lor ar putea fi mult mai mare.

Casandra (10 ani) şi Ervin (13 ani) sunt doar două dintre victimele care nu se află pe lista oficială întocmită de autorităţi.Copiii, alături de alţi câţiva puradei de-o vârstă cu ei, stăteau pe marginea drumului, în iarbă, şi spărgeau seminţe. 

Deşi nu au vrut să recunoască faptul că au fost la cerşit în Marea Birtanie, în joaca lor s-au dat singuri de gol. Cea care o rupea cel mai bine pe englezeşte a fost Casandra. „Do you speak english?“, îl  întreabă micuţa pe un alt puradel care stătea alături de ea.

Ervin începe, disperat, să îi facă semne să tacă din gură. „Nu ştim noi nimic. Mai departe de Ţăndărei nu am fost nicăieri“, încearcă el să fie sincer.

„Ba eu am fost. Am fost cu mama. Mama întreba what’s the time şi eu veneam după aceea cu mâna întinsă“, a spus Casandra.

„Eu am fost şi în Spania la cerşit“, se laudă o altă fetiţă. Discuţia este întreruptă de o bătrânică care îi ceartă pe ţigăneşti şi îi împreştie spre casele lor.





Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite