Slobozia: Aproximativ 4.500 de elevi, îngrijiţi de un singur medic şcolar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În lipsa medicilor, asistenţii trebuie să aibă grijă de sănătatea elevilor foto: M.S.
În lipsa medicilor, asistenţii trebuie să aibă grijă de sănătatea elevilor foto: M.S.

Deşi în municipiul Slobozia există 17 cabinete medicale şcolare, doar şase medici au grijă de sănătatea elevilor. Situaţia este la fel de dramatică şi la unităţile de învăţământ din Feteşti, Urziceni şi Ţăndărei.

Stare de avarie

Din cauza personalului medical insuficient, de cele mai multe ori, un singur doctor trebuie să acorde asistenţă sanitară pentru cinci unităţi şcolare. „Dacă se află la o şcoală şi apare o urgenţă într-o altă insituţie de învăţământ din oraş, medicul trebuie să meagră imediat acolo unde sunt probleme. Nu este tocmai normal ce se întâmplă, însă aceasta este situaţia. Cadrele medicale sunt greu de convins să vină să lucreze la cabinetele şcolare“, a declarat Luminiţa Munteanu, şeful Serviciului de Protecţie şi Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Slobozia.

Mai mult decât atât, nici condiţiile în care cei şase medici îşi desfăşoară activitatea nu sunt nici măcar pe departe cele mai potrivite. Aparatura medicală este foarte veche. Instrumentarul are o vechime de peste 20 de ani, dar fonduri pentru modernizare nu există. Banii pe care autorităţile locale îi primesc de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia abia ajung pentru medicamente şi plata salariilor cadrelor medicale. „Primăria ar dori să pună pe picioare aceste cabinete, dar bani de la buget nu sunt, iar ce ne dă spitalul ne ajunge doar pentru medicamente şi salariile medicilor“, mai spune Luminiţa Munteanu.

Igienizări pe banii şcolilor

În cadrul Grupului Şcolar Agricol „Mihai Eminescu“ din Slobozia, funcţionează două cabinete medicale.  Unul, generalist, iar celălat, stomatologic. Medicul generalist treebuie să asigure asistenţa sanitară şi la alte două licee din oraş. 
Lucrările de reparaţii ale celor două cabinte s-au relizat din fondurile puse la dispoziţie de unitatea de învăţământ. Numai anul acestea au fost cheltuiţi peste 2.000 de lei pentru întreţinerea cabinetelor medicale şcolare.

Citiţi mai multe în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Slobozia!

Slobozia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite