GALERIE FOTO Mânăstirea Sfinţii Voievozi, centrul spiritual al Bărăganului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lăcaşul a fost construit la începutul secolului al XVII-lea, în timpul domniei lui Matei Basarab. Mânăstirea Sfinţii Voievozi de la Slobozia este cea mai veche mânăstire din Bărăgan. Între zidurile sale, a funcţionat, în secolul XIX, şi cea mai mare bibliotecă din zonă.

Lăcaşul a fost clădit în anull 1615 de către Ianache Caragea, unul dintre cei mai de încredere nobili aflaţi la curtea voievodului Matei Basarab.
La început, biserica şi chiliile aşezământului aveau o arhitectură simplă, deloc ieşită din tiparele acelor vremuri. Însă, mânăstirea va intra, în foarte scurt timp, sub protecţia directă a domnitorului care o va reabilita şi va fi sfinţită pentru prima dată în anul 1636 de către patriarhul Constantinopolului, alături de un sobor de 500 de arhierei şi preoţi. Mai mult, domnitorul a restaurat biserica şi a construit mai multe chilii pentru călugării din schit. 

image
image
image

CLICK AICI PENTRU GALERIE FOTO

Tot în această perioadă, a fost ridicat şi zidul de apărare al aşezământului, care se mai păstrează şi astăzi. „Matei Basarab i-a conferit mânăstirii de la Slobozia un statut special. Voievodul i-a acordat multe moşii şi sate pe care să le păstorească şi să le arate oamenilor calea către Dumnezeu“, susţine preotul Constantin Pătraşcu, inspector pentru catehizare parohială din cadrul Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor.

Cât priveşte arhitectura lăcaşului, hirsoavele vremii arată că ea nu era deloc una impunătoare ci simplă, specifică acelor vremuri. Bogăţia arhitectonică pe care monumentul o are astăzi s-a datorat deselor restaurări şi modificări pe care le-a suferit de-a lungul secolelor.

Devastată de cutremure 

Secolele care au trecut şi-au pus amprenta asupra mânăstirii de la Slobozia. Astfel, în prima jumătate a veacului al XIX-lea, monumentul a fost aproape integral,  în urma unui cutremur de pământ devastator.
„Cataclismul a fost atât de puternic încât aproape că a ras mânăsitrea de pe faţa pământului. Din câte se pare, au fost chiar şi pierderi de vieţi omeneşti“, adaugă preotul Constantin Pătraşcu.

Mânăstirea Sfinţii Voievozi adăposteşte o raclă din argint, unde se află aşezate moaştele a nouă sfinţi, dar şi o bucată din Crucea Sfântă, pe care Mântuitorul Iisus Hirstos a fost răstignit pe dealul  Golgotei.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite