Slobozia: Studenţii europeni iau lecţii despre România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În reşedinţa judeţului Ialomiţa, s-au desfăşurat cursurile Universităţii de Vară Româno-Bulgare. În cadrul şcolii de vară, cei 23 de cursanţi care au participat au avut şansă să afle date despre istoria şi cultura celor două ţări, membre ale Uniunii Europene. Totodată, în cadrul cursurilor, studenţii au învăţat şi aspecte legate de evoluţia post-aderare a factorilor sociali şi economici ai celor două ţări.

România şi Bulgaria, ţări cu adevărat europene

Scopul inaugurării Universităţii de Vară Româno-Bulgară, ale cărei cursuri s-au deschis  la Slobozia, a fost acela de a  le arăta tuturor că România şi Bulgaria  sunt incluse în comunitatea europeană.
Această acţiune a fost demarată împreună cu Centrul Internaţional de Formare Europeană, instituţie care îşi propune să promoveze ideea de unitate europeană între toate statele membre.
Temele centrale a întălnirii din reşedinţa judeţului Ialomiţa, au fost legate de felul în care cele două ţări dunărene au reuşit să se acomodeze cu legislaţia europeană, la trei ani după aderarea lor la Uniunea Europeană.
Totodată, cursanţii înscrişi în cadrul Univerităţii de Vară au avut şansa să descopere şi schimbările post-aderare ale factorilor socio-economici ai celor două ţări membre ale Uniunii.
„Cheia acestei întâlniri este bazată pe schimbările produse în plan social, economic şi cultural de integrarea în Uniune. România şi Bulgaria sunt cele mai proaspete state membre, de aceea am vrut să vedem cât de bine s-au aliniat la exigenţele comunitare“, a declarat Marie-France Predigon, directorul comisiei care a organizat Universitatea de Vară de la Slobozia.
Programul Şcolii de Vară Româno- Bulgară s-a desfăşurat după o structură bine stabilită. Practic, cursanţilor li s-au predat lecţii ca la facultate. Ei au învăţat despre Caracteristicile culturale ale României şi bulgariei, felul în care cele două ţătri şi.au respectat angajamentele post-aderare şi aspecte ce ţin diferenţele dintre administraţia noilor state membre şi a celor cu vechime în Uniunea Europeană.
„În ceea ce priveşte adminsitraţia României, am decis să o comparăm cu cea  a Franţei. Sitemele legislative ale celor două ţări se întrepătrund în anumite capitole referitoare la factorii economico-sociali“, mai spune Marie-France Predigon.
Totodată, studenţii au luat notiţe şi despre lupta celor două ţări împotriva criminalităţii organizate, extrem de ridicată în această parte de Europă.
Studenţi europeni, veniţi să cunoască România
La cursurile Universităţii de Vară Româno-Bulgară, au participat 23 de studenţi veniţi din mai multe ţări europene precum, Italia, Spania, Olanda, Franţa sau Croaţia. Printre aceştia s-au numărat şi Maria Victoria Peche (23 ani). Tănăra,venită tocmai din Italia, studiază de cinci ani dreptul în cadrul Universităţii Internaţionale de Drept din Milano. A venit la Slobozia ca să cunoască mai multe date despre România şi Bulgaria.
„În Italia, am foarte mulţi prieteni români şi am auzit foarte multe lucruri despre ţara lor şi despre cultura lor. Acum am venit să mă conving dacă tot ce mi-au povestit despre România este şi adevărat. Au avut dreptate“, spune încântată tânăra.
Acelaşi motiv a determinat-o  şi pe Isabella Strageli (23 ani), studentă la drept în cadrul Universităţii „Sapienza“ din Roma, să participe la cursurile de vară de la Slobozia.
„Am vrut la rândul meu să mă conving că integrarea României în Uniunea Europeană, la întâi ianuare 2007, a avut un efect pozitiv asupra acestei ţări. Sper să am şansa să cunosc absolut toate lucrurile care mă interesează“, spune tânăra venită, tocmai din Italia.
Participanţi şi din România
Alături de studenţii din celelate state ale Uninunii, la Şcoala de Vară inaugurată la Slobozia, au participat şi câţiva studenţi români. Cristina Unugreanu (23 ani) este unul dintre aceştia. Ea este studentă în anul întâi la un curs de masterat din cadrul Şcolii Naţionale de Ştiinţe Politice şi Administrative Bucureşti şi a venit la Slobozia ca să afle mai multe amănunte despre soluţiile anticriză adoptate de guvernele României şi Bulgariei.
„Aceaste cursuri îmi dau şansa de a compara felul în care cele două ţări gestionează măsurile anticriză“, spune tânăra.
Eforturi răsplătite
La finalul cursurilor Universităţii de Vară, studenţii care s-au înscris în program vor susţine un test pentru verificarea cunoştinţelor. În fucţie de rezultatele obţinute, aceştia vor primi diplome de participare şi credite care se vor cumula la facultăţile şi universităţile la care aceştia studiază în momentul de faţă. 


Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite