Primăria începe lucrările la reţeaua de apă din oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De mai bine de doi ani, apa care curge din robinetele slobozenilor nu este potabilă, din cauza conductelor vechi de peste 30 de ani. Din acelaşi motiv, în oraş apar frecvent avarii.

Apa care ar fi trebuit să fie bună de băut sau folosită în prepararea hranei are culoarea ruginie şi miros de canal. Analizele efectuate au arătat că apa poate provoca grave probleme de sănătate.

În luna mai 2009, Primăria Slobozia a început să furnizeze apă potabilă din puţurile forate în afara municipiului, în imediata apropiere a Combinatului chimic Amonil. Apa care ar fi trebuit să fie bună de băut sau folosită în prepararea hranei are culoarea ruginie şi miros de canal. Analizele efectuate de Institutul Naţional de Sănătate Publică au scos la iveală faptul că apa slobozenilor are depăşiri mari ale concentraţiilor de fier şi altor substanţe care ar putea provoca probleme de sănătate.

„Ţevile ar fi trebuit să fie trebuiau înlocuite acum 15 ani. Dacă anul acesta reuşim să modernizăm sistemul cu alimentare cu apă al oraşului vom avea apă potabilă la robinete“,  declară optimist Alexandru Stoica, viceprimarul Sloboziei.

Sistem învechit
Conductele de alimentare cu apă vechi de peste 30 de ani s-au spart în nenumarate zone, transformând Slobozia într-un oraş al gheizerelor artificiale. Localnicii sunt nemulţumiţi. „Ce dracu’ domnule, chiar am devenit un oraş plin de spărturi?  Şi în plus de asta, nu mi se pare normal ca 20 de lucrători să se învârtă în jurul unei ţevi sparte, erau de ajuns cinci oameni“, declară ofuscat Mircea Constantin, un pensionar în vârstă de 69 de ani.
 30 de avarii în 2 zile
Urban, societatea care distribuie apă potabilă în oraş, nu mai poate face faţă spărturilor care au împânzit Slobozia. Numai în ultimele 48 de ore, 30 de  zone ale municipiului au fost invadate de apa revărsată din conductele sparte.

„Muncim la foc continuu dar nu facem faţă. De exemplu, astăzi suntem împraştiaţi în 30 de puncte, nu putem sa le rezolvăm pe toate, doar  cele mai grave, pentru că nu avem timp şi personal suficient.  Reparăm într-un loc şi în decurs de câteva ore se sparge o altă ţeavă, în altă zonă. Dacă Primăria nu trece mai repede la treabă, să înlocuiască sistemul de alimentare vom avea mari probleme“, spune Călin Albu, directorul tehnic al SC Urban.

Primăria Slobozia a cumpărat în iarna trecută conducte pentru întreg sistemul de alimentare cu apă. Imediat a fost stabilit şi constructorul care va efectua lucrarea de înlocuire a ţevii. Edilii declară că lucrările vor începe săptamâna aceasta, pe magistrala principală, care se află pe bulevardul Matei Basarab.

„În momentul în care toată lucrarea de înlocuire a conductelor va fi realizată, cetăţenii vor putea bea apă de la robinet, fără să mai resimtă mirosul şi culoarea galbuie. Şi în plus de asta, nu o să mai vedeţi străzi inundate din cauza spărturilor“, promite viceprimarul Alexandru Stoica.

Solicitări masive de apă plată
Slobozenii spun că s-au săturat să cheltuiască sume enorme pe apă plată cumpărată din magazine. În ultimul an de zile, vânzările la acest produs au crescut de zece ori, faţă de anii precedenţi. „Cheltuiesc bani mulţi în fiecare lună pentru apă plată, nu se mai poate aşa ceva! Am înţeles ca sunt ceva probleme cu ţevile, dar văd ca nu se rezolvă nimic. Pentru ce plătesc apa, daca nu pot sa mă folosesc de ea, nici măcar la gătit?“,  declară, indignat Ion Gavrilă, un localnic în vârstă de 55 de ani.

Costurile întregii lucrări de înlocuire a sistemului de alimentare cu apă din Slobozia se ridică la aproximativ zece milioane de euro, bani ce au fost prevăzuţi în proiectul de buget pe 2010. Locuitorii Sloboziei ar trebui să beneficieze de apă potabilă până la sfârşitul anului.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite