Victor Popuşoi- Dirijorul ialomiţean de peste Prut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timpul facultăţii a primit o bursă în străinătate. A fost apreciat pentru talentul său chiar şi de profesorii Colegiului Regal de Muzică din Londra.

Victor Popuşoi cântă de când era mic. A moştenit talentul muzical de la tatăl său care cânta la acordeon. În anii ’80 s-a înscris la Şcoala de Muzică din Căuşeni, oraşul său natal. Avea puţin peste 10 ani. Profesorul său de atunci i-a ales imediat şi instrumentul: clarinetul. „Domnul profesor s-a uitat la mine şi mi-a zis că sunt făcut să cânt la clarinet. Şi aşa a fost. Am îndrăgit atât de mult acest instrument încât nu mă mai pot despărţi de el“, spune el încântat.
 
La începutul anilor ’90, după ce a terminat studiile la Căuşeni, a participat la o preselecţie pentru a ocupa un loc la prestigiosul liceu de muzică din Bucureşti, „Dinu Lipatti“, unde a continuat să studieze tot clarinetul. După terminarea celor patru ani de liceu s-a înscris la Conservator. În timpul facultăţii a primit mai multe burse de sudiu în străinătate. Aşa a ajuns să ia lecţii de clarinet la cele mai prestigioase şcoli de muzică din lume.
 
Întors în România, a venit la Slobozia ca să-i înveţe să cânte la clarinet şi pe elevii Liceului de Artă Ionel Perlea din oraş. Se întâmpla în 1995. Îndrăgostit de Bărăgan, a decis că e mai bine să se stabilească aici.
 
Profesorul-dirijor
Când nu este la catedră, Victor Popuşoi dirijează fanfara din Slobozia. A luat instrumentiştii sub bagheta sa acum un an şi este foarte încântat de ceea ce face. În mare parte, fanfara din Slobozia este alcătuită din foşti elevi de ai săi. Toţi îl ascultă şi sunt atenţi la explicaţiile pe care le primesc, astfel încât muzica lor să se audă cât mai bine.

Proiect de anvergură

Pasiunea pentru muzică a profesorului este imensă. De aceea, a pus bazele unui proiect muzical de anvergură. Este membru fondator al formaţiei muzical-instrumentale Trio Per Musica, ce a luat naştere în 2007. În cei trei ani de existenţă, membrii formaţiei au fost schimbaţi. Acum încântă publicul un violoncelist, un pianist şi un clarinetist.

Noua formulă
Coardele violoncelului sunt atinse de maestrul Victor Tocilă, clapele pianului - de Valentin Vardianu, iar la clarinet interpretează cele mai renumite arii chiar el, Victor Popuşoi.

Mai multe amănunte citiţi în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de seară“ Slobozia!

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite