Slobozia: Victor Cîrstea, părintele machetelor aeronautice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victor Cîrstea a fost maistru militar în atelierul de prototipuri al unei unităţi militare din Ploieşti şi face şi acum copii în miniatură după tehnica de luptă a armatei. A fost coautor la mai multe lucrări şi obţinut numeroase brevete de inovator.

Casa lui Victor Cîrstea este un adevărat muzeu. Pe lângă miniaturile rachetelor sol-aer sau ale MIG-urilor 21 Lancer, fostul maistru militar mai are o colecţie de timbre, una de bani vechi, peste 2.500 de cărţi, o colecţie de medalii şi decoraţii, dar şi albume ale Campionatelor Mondiale de fotbal, din care nu lipseşte nicio piesă.

Viaţa militară

După ce a terminat cele şapte clase primare, Victor a plecat la Bucureşti, unde a urmat cursuri de sculer-matriţer, la Şcoala „23 August“. Pentru că avea o treaptă de salarizare superioară colegilor săi, Victor Cîrstea a fost respins de Uzina „23 August“.

„Şeful de la Personal mi-a spus că are angajaţi care lucrează de 20 de ani în uzină şi nu au treapta a patra de salarizare şi că nici în ruptul capului nu mă angajează la fabrică“, rememorează nea Victor.

După acest refuz, s-a angajat la Aeroportul Băneasa şi, mai apoi, la Trustul 1 Construcţii Bucureşti.

În noiembrie 1958, a plecat militar şi a făcut doi ani de armată la o unitate de artilerie terestră din Tecuci. La finalizarea stagiului militar, s-a înscris la Şcoala Militară, specializarea optică. Din anul 1962 şi până în 1995, la pensionare, a lucrat la o bază militară din Ploieşti. În toţi cei 33 de ani petrecuţi în armată, nu a obţinut niciodată un calificativ mai mic de „foarte bine“.

Brevet de inovator

Maistrul Victor Cîrstea  era cooptat în toate proiectele importante ale unităţii şi a primit numeroase brevete de inovator. „Făceam machete în miniatură pentru delegaţiile străine şi cu prilejul aniversărilor militare“, spune bătrânul maistru.

Citiţi mai multe în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Slobozia!



Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite