Slobozia: Vasile Pâslaru - Matematicianul care colecţionează clopoţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Predă matematica, de 39 de ani, la acelaşi liceu din Slobozia şi are o colecţie impresionantă de peste 200 de clopoţei. Cea mai importantă piesă a colecţiei datează din urmă cu 200 de ani şi aparţine culturii otomane

De 39 de ani, predă la aceaşi şcoală

Deşi s-a născut lângă Buzău şi a urmat şcoala primară şi liceul la Mizil, profesorul Vasile Pâslaru se consideră ialomiţean get beget. A dovedit aptitudini extraordinare de matematică încă de pe băncile liceului, aşa încât absolvirea Facultăţii de Matematică a venit ca un lucru firesc.

„Ca printr-un joc al întâmplării, la absolvirea facultăţii, am avut şi alte variante de a profesa, decât învăţământul. Dar am ales să lucrez cu copiii. Mi se pare incitantă provocarea de a preda o disciplină, considerată de unii aridă, refuzată de elevi şi, totuşi, de a reuşi să-i faci pe aceştia să se apropie de această uluitoare disciplină“, spune Vasile Pâslaru.

După absolvirea facultăţii, a venit la Slobozia, unde predă la Liceul Pedagogic „Matei Basarab“ de 39 de ani, fără întrerupere.

Viaţa, în clinchet de clopoţel

Deţine o colecţie impresionantă de clopoţei, adunată pe parcursul a peste 14 ani. Mulţi elevi, prieteni, cunoştinţe sau rude, cunoscându-i pasiunea, i-au dăruit, de-a lungul vremii, nenumărate piese, achiziţionate din mai multe zone ale globului. Cu toate acestea, piesele „grele“ ale colecţiei au fost culese chiar de el însuşi.

„Nu a fost ceva premeditat să colecţionez clopoţei. Pur şi simplu, într-o zi, prin 1996, eram la o şcoală din Ţăndărei şi am văzut pe un raft un clopoţel prăfuit...“

Citiţi mai multe în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Slobozia!

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite