Slobozia: Urgenţele pediatrice nu vor mai fi asigurate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Părinţii vor fi nevoiţi să îşi ducă prichindeii în Capitală, în cazul unor urgenţe medicale foto: A.B.
Părinţii vor fi nevoiţi să îşi ducă prichindeii în Capitală, în cazul unor urgenţe medicale foto: A.B.

Secţiile de Pediatrie şi Neonatologie ale Spitalului Judeţean sunt la un pas să rămână, începând de luna viitoare, fără linii de gardă

Medicii insuficienţi şi implicarea slabă a directorilor medicali sunt principalele cauze care au condus la apariţia acestei situaţii. „Suntem doi medici la Pediatrie şi facem câte opt gărzi pe lună. Este teribil de greu şi riscăm în orice moment să întrerupem gărzile“, spune Nina Precup Vâlcea, şefa secţiei de Pediatrie.

Fără linii de gardă

Problemele la secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean Ialomiţa au început în vară, odată cu trecerea în nefiinţă a fostului medic pediatru Dimitrie Hibner. Medicii de pe cele două secţii aflate în pericol au făcut eforturi constante pentru atragerea colegilor tineri sau a medicilor de familie, însă toate au fost sortite eşecului. De la începutul lunii noiembrie, urgenţele pediatrice vor sta serios sub semnul întrebării. „Avem în momentul de faţă un medic colaborator, dar, dacă nu mai găsim cel puţin încă unul care să ne ajute cu gărzile, vom renunţa la ele, iar copiii vor fi trimişi la Bucureşti“, avertizează Nina Precup-Vâlcea.

În ultima lună, pe secţia de Pediatrie au fost încercaţi doi medici de familie, care au renunţat după doar o noapte de gardă. „Am avut doi medici care au renunţat chiar după efectuarea primei gărzi“, spune medicul pediatru, îngrijorat de soarta micuţilor din oraş. Şi la Neonatologie sunt probleme, însă secţia se bucură, totuşi, de colaborare cu medicii de familie. „Eu sunt singurul medic titular şi mai este domnul Hoinaru, care este pensionar şi care acum are probleme de sănătate. Nu ştiu cât vom mai rezista“, spune şi Gabriela Dumitru, şeful secţiei Neonatologie, medic care susţine că nu şi-a luat concediu în ultimii 15 ani.

Părinţii, îngrijoraţi

Părinţii îşi fac deja griji pentru ce s-ar putea întâmpla în cazul unei urgenţe pediatrice. „Este de groază dacă nu vor mai fi gărzi la secţiile de copii. Dacă păţeşte copilul ceva pe timpul nopţii, trebuie să te duci la Bucureşti. Este crunt“, spune îngrijorată Mariana Manea, o mămică din Slobozia. Alţi părinţi sugerează autorităţilor un plan de măsuri pentru reducerea exodului de medici. „Să plătească medicii şi să le creeze condiţii de lucru aici, în ţară, că, altfel, vor pleca toţi peste hotare“, spune Marian Duţu, bunica unei fetiţe de cinci anişori.

Citiţi mai multe în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Slobozia!

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite