Slobozia: WTC-ul a renăscut în garsoniera unui ialomiţean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o garsonieră din Slobozia, turnurile gemene World Trade Center au scăpat de furia teroriștilor.

Alexandru Coțarcă a fost fascinat de mic copil de construcțiile impozante de pe mapamond. Cel mai mult a fost atras de arhitectura turnurilor gemene din New-York, năruite de atentatele din 11 septembrie 2001, și pe care le-a construit, la scară redusă, în propria garsonieră.

Pe lângă machetele clădirilor World Trade Center, tânărul mai deține și o colecție impresionantă a celor mai înalte construcții din lumea întreagă, cum ar fi Empire State Building, Shanghai Citic’s Plaza sau Statuia Libertății. Alexandru a fost un fan al celor două turnuri gemene, cu mult înainte ca ele să fie rase de pe fața pământului. Cu toate că nu avea prea mult acces la informațiile legate de cele două clădiri, tânărul a reușit să-și satisfacă totuşi curiozitatea cu ajutorul primit de la prieteni.

„Aveam prieteni care mi-au dăruit pliante, cărți și multe materiale legate de turnuri. Citeam ore în șir tot ce prindeam, eram fascinat de luxul, rezistența și faima lor în lumea întreagă. Sunt sigur că și acum, dacă ar fi în picioare, ar fi cele mai impresionante clădiri din lume“, spune Alexandru.

Vestea atentatelor l-a șocat
În acea zi fatidică, 11 septembrie 2001, Alexandru meșterea ceva în casă și asculta BBC. În momentul când s-a anunțat tragedia, a rămas blocat. „Pur și simplu, mi-a căzut șurubelnița din mână când am auzit știrea. Nu îmi venea să cred, nu putea să fie adevărat“, rememorează, cu tristețe, tânărul.

Imediat după tragedia ce a dus la prăbușirea turnurilor gemene, Alexandru a început să se ocupe de realizarea unei machete cu celebra construcție. Din considerente financiare, nu a putut realiza acest proiect până în toamna lui 2008. Între timp, a studiat, asiduu, toate schițele arhitecturale ale construcției.

WTC-ul a renăscut în garsoniera lui

Cu ajutorul unui prieten stabilit în Statele Unite ale Americii, a reușit să facă rost de șabloanele și instrucțiunile pentru realizarea machetei. Timp de aproape o lună, a muncit zi și noapte la acest proiect. „Este o muncă tare migăloasă, câteodată trebuia să lucrez două zile la un singur etaj. Mă mai enervam că nu ieşea așa cum vroiam și o luam de la capăt. Într-un final, am reușit“, spune Alexandru.

image
image

Nu s-a mulțumit cu această machetă și, câteva luni mai târziu, s-a apucat de ridicarea unei alte machete WTC, la o scară mai mare. Ușor-ușor, acest hobby s-a transformat într-o pasiune și a început să realizeze mai multe machete ale unor clădiri impresionante din lumea întreagă. În garsoniera sa din cartierul „500“ al Sloboziei se regăsesc laolaltă Empire State Building, Shanghai Citic’s Plaza, Trump World Tower sau Taipei Financial Center, toate „păzite“ de Statuia Libertății.


„Sunt impresionat de aceste clădiri extraordinare. În România, nu o să vezi așa ceva nici peste 200 de ani. Noi nu suntem în stare nici să zugrăvim pomii, darămite să realizăm așa ceva. Acesta este motivul pentru care fac tot posibilul să emigrez în America și să încep o nouă viață acolo“, spune Sandu.

Visul american
Fascinația lui pentru civilizația americană l-a făcut să-și dorească din toată inima să emigreze în Statele Unite, să capete cetățenie americană și să locuiască în orașul pe care îl adoră: New-York. În acest sens, a trimis o scrisoare Ambasadei SUA la București, în care își exprimă dorința de a deveni cetățean al acestei țări. Încă nu a primit răspuns, dar speranța nu i-a dispărut.

Până va primi un răspuns la solicitarea de a emigra în Statele Unite, Alexandru dorește să realizeze 20 de machete cu clădiri impozante din New-York și alte 30 cu clădiri-simbol din toată lumea. În ultima vreme, i s-a înfiripat în minte și ideea de a realiza, cândva, o expoziție cu toate machetele sale.

image
image
Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite