Slobozia: Ştefan Olteanu - Fotograful Muzeului Naţional de Agricultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mânuieşte cu îndemânare apartul de fotografiat. A fost singurul fotograf ialomiţean care a avut-o ca model pe Elena Ceauşescu.

Examinat de Sergiu Nicolaescu

La prima vedere, Ştefan Olteanu pare mai mult omul faptelor şi mai puţin cel al cuvintelor. Doar dcă stai de vorbă cu el îţi dai seama că îi place să discute despre marea lui pasiune, arta fotografică. De aceea, Ştefan s-a înscris la cursurile Şcolii Populare de Artă, secţia Artă Cine-Foto, din Călăraşi. „Când eram acasă, îmi doream foarte mult să am un aparat al meu, cu care să fac poze. Erau prea scumpe şi nu îmi puteam permite unul. Aşa că m-am hotârât să merg să studiez fotografia“, rememorează artistul.

Ştefan Olteanu nu poate uita momentul în care a susţinut examenul de absolvire a cursurilor. Unul dintre profesorii examinatori a fost chiar marele Sergiu Nicolaescu. Cursanţii au fost nevoiţi să meargă în Deltă pentru a susţine testarea. Toată lumea a rămas mută de uimire în momentul în care a apărut regizorul. „Era un om sever, care vorbea puţin. Totodată, era foarte exigent. Mie mi-a dat nota zece“, se mândreşte fotograful

Profesor de fotografie

Între anii 1985-1989, a înfiinţat, în clădirea Casei de Cultură a Sindicatelor din Slobozia, un cerc de fotografie. În acel laborator, a investit peste 55.000 de mii de lei, sumă care la vremea respectivă era o adevărată avere. „Foarte mulţi dintre fotografii de azi mi-au fost elevi atunci. Veneau şi învăţau meserie. Am investit cât am putut în acel laborator“, îşi aminteşte cu drag Ştefan Olteanu.

Din nefericire, laboratorul a fost distrus la Revoluţie, iar toată aparatura a fost furată. „Aveam pe un perete un tablou cu Ceauşescu. Asta i-a făcut pe vandali să intre la mine în laborator. Fiecare a furat tot ce a putut de acolo“, spune cu regret Ştefan.

Citiţi mai multe în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Slobozia!

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite