Slobozia: Soluţie de criză: bărbaţii aleg să intre în concediu de creştere a copilului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nemulţumiţumiţi de locurile de muncă prost plătite, bărbaţii preferă să stea acasă, să schimbe scutece şi biberoane, dar să câştige mai mulţi bani. În timp ce doamnele merg la serviciu, domnii schimbă scutece, pregătesc biberoanele cu lapte şi, apoi, ies în parc, la plimbare cu cei mici. Meseria de tătic aduce, însă, un venit lunar profitabil.

Venituri mai mari şi mai sigure

Valentin Oloieriu (27 ani) este unul dintre tăticii care a avut curajul să încerce şi rolul de... mamă. Angajat la Primăria Slobozia, Valentin a luat această decizie constrâns de împrejurări. În urma reducerilor salariale, ajunsese să câştige 540 de lei pe lună. De aceea, la începutul anului, a decis să intre în concediu de creştere a micuţului Ştefan-Alexandru (8 luni). Cu banii din indemnizaţia pentru creşterea copilului, 600 de lei, şi alocaţia de stat, 200 de lei, tânărul tătic câştigă acum aproximativ acelaşi salariu pe care îl primea înaintea măsurilor de austeritate impuse de Executiv.

„Ajunsesem să câştig 500 de lei dintr-un venit lunar de 900  de lei. Am zis că e mai bine să am grijă de copil, pentru că aşa iau mai mulţi bani“, recunoaşte Valentin. Aceleaşi motive l-au determinat şi pe Florin Vlad (36 de ani) să îşi asume rolul de... mămică.  Bărbatul lucra ca operator PC. Remuneraţia sa se diminuase considerabil, iar locul de muncă devenise din ce în ce mai nesigur. De aceea, a luat hotărărea să aibă grijă de micuţul Andru (1 an) de acasă, deşi, iniţial, în primul an de viaţă, copilul fusese îngrijit de mama lui. „Câştigam foarte puţin şi nu mi-a convenit. Mai mult decât atât, cred că după acest concediu, voi rămâne şomer“, a declarat Florin Vlad.

De la scepticism, la încurajări

În momentul în care s-a hotărât să facă marele pas, decizia lui Valentin Oloieriu a fost privită cu scepticism de către soţia sa, Elena (26 ani). Proaspăta mămică, angajată în domeniul hotelier, a fost puţin reticentă. „Mi-a zis că mă lasă cel mult două luni. Când s-a convins că pot avea grijă de copil, a răsuflat uşurată“, rememorează tânărul. În cazul lui Florin Vlad, soţia sa, Ioana (30 ani), a fost de acord  ca bărbatul să rămână acasă, pentru a avea grijă de micuţul Andru. Femeia a avut încredere deplină în jumătatea sa. „Soţia chiar m-a încurajat să  rămân acasă să am grijă de copil. Şi-a dat seama că poate avea încredere în mine“, spune Florin.

Biberonul, piatra de încercare a tăticilor

Până când a învăţat pe de rost rolul de tată, Valentin Oloieru a avut ceva de tras. Pus în faţa faptului împlinit, bărbatul a trebuit să îşi dea seama singur de ce plânge micuţul Ştefan, ce îi place să mănânce şi care sunt orele la care bebeluşul trebuie să doarmă. Cea mai grea încercare a fost, însă, biberonul.

Citiţi mai multe în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Slobozia!

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite