Slobozia: Sărăcimea a renuţat să se mai bată pentru pomana europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste două tone de alimente aşteaptă să fie ridicate de către săraci. După îmbulzeala din primele zile, oamenii nu se mai înghesuie acum la porţile cantinei sociale. Dacă în primele două zile în care s-au acordat alimentele europene, săracii s-au călcat în picioare la propriu pentru a-şi umple traistele cu alimente, acum situaţia s-a schimbat. Foarte puţini beneficiari mai trec pe la cantina socială din oraş ca să îş

„Răscoala“ s-a stins

Coada de acum două săptămâni s-a dus, iar spiritele s-au calmat. Beneficiarii aşteaptă răbdători în faţa celor trei puncte de acordare deschise la cantina socială din oraş, până când sunt strigaţi să vină cu sacoşele, ca să îşi ridice alimentele. Câteva bătrâne stau rezemate de gard şi aşteaptă cuminţi la rând. Dacă ar fi mers în urmă cu două săptămâni, cu siguranţă ar fi participat şi ele la „răscoala ajutoarelor“.

Câţiva metri mai departe, Gheorghe Popa (56 ani) stă pe o margine de bordură, scoate din buzunar o ţigară mototolită şi fumează liniştit. Pentru el, timpul nu se mai scurge cu repeziciune şi ar putea să aştepte chiar şi până la miezul nopţii. A asistat şi el la bătălia pe care au dat-o ceilalţi beneficiari. Când a văzut că se lasă cu scandal, omul a plecat acasă. „În fond, ce atâta grabă? Dacă prind, prind, dacă nu, nu. Vin şi mâine, şi poimâne. Ăia mureau dacă mai aşteptau?  E treaba lor, dar s-au făcut de râs“, îi arată bărbatul cu degetul pe beneficiarii care s-au îmbrâncit deunăzi.

Săraci, dar comozi

Din cei peste 4.500 de beneficiari, doar jumătate au venit să îşi ia ajutoarele europene. Ceilalţi încă sunt aşteptaţi să vină să îşi ridice alimentele. Numai că puţini sunt cei care fac acum acest lucru. „Aşa s-a întâmplat şi anul trecut. În primele zile, a fost bătaie pentru ajutoare, iar apoi ne-am chinuit să scăpăm de ele“, a declarat Luminiţa Munteanu, directorul Serviciului de Protecţie şi Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Slobozia.

Termenul limită până la care oamenii pot veni după alimente este data de 10 decembrie. În cazul în care aceştia nu ajung să ia produsele, acestea vor fi redistribuite către alte categorii sociale, aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut. „Deşi termenul de acordare a ajutoarelor trecuse, în 2009 am fost nevoiţi să le redistribuim. Cu siguranţă, şi anul acesta vom face la fel, dacă beneficarii nu vor veni toţi până la data de 10 decembrie“, mai spune Luminiţa Munteanu.

Citiţi mai multe în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Slobozia!

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite