„Sanitarii pricepuţi“ au venit în staţiunea Amara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Faza judeţeană a concursului pentru sănătate şi prim ajutor, aflat la cea de-a 48-a ediţie, a avut loc la „Tabăra Pavilioane“, din staţiunea Amara. În competiţie au intrat 14 echipaje.

În staţiunea Amara, s-a desfăşurat astăzi etapa judeţeană a concursului „Sanitarii pricepuţi“. În urma fazelor zonale de la Urziceni, Ţăndărei, Feteşti şi Slobozia, s-au calificat pentru această etapă şase licee şi opt şcoli gimnaziale. 

Sanitarii de astăzi, medicii de mâine

Echipajele formate din câte 5 concurenţi au fost nevoite să acorde primul ajutor în cazul unui înec, stop cardiac, arsuri sau acident de circulaţie. Sanitarii au îngrijit rana pacientului şi au bandajat-o, iar, mai apoi, au transportat victima, cu targa, la ambulanţă. Echipajele au explicat comisiei de jurizare fiecare măsură de ajutor pe care au aplicat-o pacientului.

Participanţii spun că au învăţat lucruri practice şi că ştiu să acţioneze în situaţii critice.

„Eu m-am înscris la acest concurs încă din clasa a VII-a şi am dobândit o vastă exeperinţă. Am învăţat lucruri care îmi sunt utile“, spune entuziasmată Dorina Şerban, elevă în clasa a XI-a la liceul „Paul Georgescu“ din Ţăndărei.

Părerea tinerei este susţinută şi de colega sa, Andreea Oancea.

„Vin la «Sanitarii pricepuţi» de câţiva ani buni, am învăţat lucruri utile şi am trăit experienţe minunate. Acum doi ani, am fost la faza naţională. Vreau să dau la facultatea de Medicină, iar acest concurs este o bucurie şi un prilej de iniţiere pentru o carieră medicală“, spune adolescenta, în vârstă de 17 ani.

Concurs util

Cadrele didactice care i-au pregătit pe elevi subliniază, la rândul lor, importanţa acesteti competiţii.

„Este un concurs util pentru că îi învaţă pe copii lucruri practice şi îi pregăteşte pentru situaţiile neaşteptate din viaţa cotidiană“, spune profesoara Ana Bădică, de la liceul „Paul Georgescu“ din Ţăndărei.

Din cele 14 echipaje înscrie în competiţia de la Amara, doar unul singur va fi desemnat câştigător de către juriul alcătut din cadre didactice şi asistenţi medicali.

Acesta va participa la faza naţională a concursului „Sanitarii pricepuţi“, care se va desfăşura la Poiana Pinului, în judeţul Buzău, în perioada 19 – 25 iulie.



Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite