Slobozia: S-au intoxicat cu phosforol, o substanță interzisă la comercializare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Familia Ene, din Municipiul Fetești, a folosit pentru stârpirea șobolanilor din locuință o substanță extrem de toxică, numită Phosforol. Rspectiva otravă este o substanță de uz fitosanitar, folosită la combaterea dăunătorilor din depozitele sau silozurile care dețin cereale.

Poliția a demarat o anchetă deoarece produsul se vinde doar persoanelor juridice, cu autorizație de la Direcția Fitosanitară.În mod normal, într-un depozit cerealier, se folosesc, în medie 3 tablete de phosforol, la tona de semințe depozitate. În casa familiei Ene, s-au găsit împrăștiate, pe o suprafață de doar 40 de metri pătrați, 22 de pastile de phosforol.

Substanţa era extrem de otrăvitoare

image

„Este incredibil cum au scăpat totuși copiii și soția, pentru că s-a pus o cantitate mult prea mare de substanță. Aceasta este foarte toxică și în contact cu aerul începe, aproape imediat, să se evapore, degajând vapori otrăvitori. În niciun caz nu este folosit pentru eradicarea șobolanilor din locuințe“, spune Neda Bănățeanu, consilier principal în cadrul Unității Fitosanitare Ialomița.

Interzis la comercializare și vânzare

Substanța care i-a adus moartea lui Sebastian Ene și i-a băgat soția și copiii în spital, nu se găsește la vânzare în nicio farmacie fitosanitară de pe teritoriul României. Aceasta se vinde doar persoanelor juridice autorizate fitosanitar de către societăți distribuitoare acreditate.

Petcana Ene îşi plânge fiul mort şi nepoţii internaţi în spital

image

„Subsatnța este folosită, în general, pentru societățile comerciale agricole care dețin spații de depozitare a semințelor. Se folosește pentru eradicarea dăunătorilor. Și acolo personalul care acționează trebuie să fie echipat corespunzător: cu combinezoane, mănuși și măști de gaze.

Nu este de glumit cu această substanță. Chiar mă întreb cum a putut să facă acest om de phosforol, care este foarte greu de găsit, datorită calităților sale extrem de nocive“, spune Neda Bănățeanu.

Drama familiei Ene i-a cutremurat pe vecini

image

Conform Legii 4 din 1995, pentru fabricarea, comercializarea, importul, distribuirea şi utilizarea produselor fitosanitare din primele două grupe de toxicitate (Phosforolul face parte din grupa a II-a) vor fi autorizate numai persoanele juridice care dispun de personal calificat, confirmat prin certificatul de atestare profesională, cu pregătire fitosanitară de nivel superior şi mediu, precum şi de mijloacele necesare depozitării, manipulării şi utilizării în siguranţă a acestor produse, pentru eliminarea riscurilor de intoxicare a oamenilor, a animalelor şi de poluare a mediului înconjurător.

Casa groazei este sigilată

Anchetatorii au sigilat locuinţa familiei Ene

Imediat după ce criminaliștii au analizat locul faptei și au luat probe, casa a fost sigilată. Timp de 14 zile nimeni nu are voie să pătrundă în incintă, pentru că există pericolul intoxicării cu vapori otrovitori de phosphorol, care încă persistă în încăpere.

image

Citiţi mai multe în „Adevărul de Seară“ Slobozia de astăzi !

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite