Slobozia: S-a tras cortina peste „Faţa Gării“ din Ţăndărei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe strada pe care s-au turnat multe scene din pelicula „Doctorul Poenaru“, felinarele  nu se mai aprind. Pe vremuri, în „Faţa Gării“ din Ţăndărei, se aduna întreaga suflare a oraşului. Aici, se aflau prăvăliile, restaurantele, altelierele meşteşugăreşti şi locurile de promendă ale micului oraş din inima Bărăganului.

Zona a fost denumită aşa deoarece, peste drum, se află gara oraşului, construită de germani aproape de începutul secolului XX. Până în anii ‘80, perioadă în care a început construcţia acutualului centru al oraşului, toate evenimentele din Ţăndărei se petreceau pe strada denumită sugestiv „Faţa Gării“.

Acolo, a fost ridicată Casa de Cultură a oraşului şi o bibliotecă, ce poartă numele marelui dramatug român Ion Luca Caragiale. În fiecare vară, nume mari ale scenei din ţara noastră obişnuiau să treacă prin „Faţa Gării“ şi să susţină diverse spectacole. Tot aici, era şi locul de promenadă preferat al tinerilor.

Multe perechi de îndrăgostiţi au păşit pe strada care a ajuns acum o adevărată mahala. Zecile de magazine deschise pe vremuri, din care puteai să cumperi absolut orice, au devenit ruine. Peste firmele luminoase şi vânzătorii amabili, au fost trase obloanele definitiv când au început să fie contruite blocurile.

Casele marilor bogătaşi ai acelor vremuri au fost transformate în palate ţigăneşti. Numai câinii şi puradeii mai mişună acum pe celebra stradă din Ţăndărei. „Era frumos înainte aici. Magazinele erau aprovizionate cu de toate şi îţi puteai cumpăra orice din ele. Toată suflarea oraşului ieşea din casă să se plimbe prin «Faţa Gării»“ rememorează profesorul de istorie Iosif Tătăreanu (69 ani).

De câte ori ajunge acolo, îşi aminteşte de copilărie şi de cât de frumos era în momentele în care pleca la cumpărături cu părinţii. „Vitrinele erau viu colorate şi pline de tot felul de produse. Peste tot unde mergeam eram foarte bine serviţi. Oamenii erau de treabă, calzi şi primitori. Păcat că nu mai este un asemenea loc în oraşul nostru“, spune cu mâhnire profesorul.

Motor ... acţiune
Puţini sunt cei care îşi amintesc de faptul că strada aflată vis-a-vis de gară a fost, la mijlocul anilor ‘70, transformată în platou de filmare. Aici, s-a turnat pelicula „Doctorul Poenaru“.  Subiectul filmului l-a reprezentat viaţa celui mai iscusit medic din Ţăndărei, doctorul internist Dumitru Georgescu. Celebrul medic a fost nimeni altul decât tatăl scriitorului ialomiţean, Paul Georgescu,  originar din Ţăndărei. 
Citiți mai multe amănunte în „Adevărul de Seară“ de astăzi!

image
image
Slobozia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite