Scafandrul care s-a antrenat la şcoala lui Jacques Yves Cousteau

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Florin Mangiurea (37 de ani) a învăţat să respire sub apă, să se orienteze doar cu busola şi să recupereze obiecte de pe fundul mării

Lecţiile de scufundare le-a luat de la Jano Szabo, singurul român care a făcut parte din echipa celebrului cercetător Jacques Yves Cousteau. În etapa de pregătire de la Bucureşti, Florin a lucrat intens, zi de zi, alături de alţi 30 de colegi. La final au mai rămas doar 15. Au avut de înfruntat atât probele de teorie, dar şi scufundări în bazin, la adâncimi de trei metri.

Experinţă

„Foarte puţini cunosc faptul că aceste cursuri de scafandri profesionişti au fost iniţiate în România de Jano Szabo, la îndemnul lui Jacques Yves Cousteau. Jano ne-a povestit că în una din multele expediţii, alături de cercetătorul francez, acesta i-a sugerat ideea de a organiza cursuri de scufundări profesioniste în ţara noastră. Deci, putem spune că sunt scafandru datorită lui Cousteau“, spune, zâmbind, Florin.

După etapa intermediară de la Bucureşti, pentru Florin a urmat proba de foc, în apele Marii Negre. Lotul a fost deplasat la baza de antrenament de la Eforie Nord, sub comanda aceluiaşi Jano Szabo.

Punctul culminant al pregătirii s-a petrecut în ultimele zile de instrucţie, când au fost duşi în larg, pentru a face scufundări la adâncimi mari.

Scufundări în Marea Neagră

„Încă din prima zi, am făcut scufundări în mare, la adâncimi de 5-7 metri. Nu am avut emoţii pentru că tot timpul era lângă noi Jano, care îţi insufla o încredere incredibilă. Dacă îmi cerea să-l urmez în mijlocul oceanului, o făceam. Acolo, am învăţat să respirăm sub apă, să ne orientăm doar cu busola, să căutăm şi să recuperăm şi să ne scufundăm pe timp de noapte“, declară pompierul.

Punctul culminant al pregătirii s-a petrecut în ultimele zile de instrucţie, când au fost duşi în larg, pentru a face scufundări la adâncimi mari.„Am coborât până la 30 de metri adâncime. Doamne, ce senzaţie trăieşti în acele clipe.... plăcere amestecată cu teamă. Era aşa frig la acea adâncime, încât nu mai îmi simţeam degetele de la mâini, deşi la suprafaţă temperatura depăşea 35 de grade. A fost o experienţă incredibilă“, spune Florin Mangiurea.

După terminarea stagiului de pregătire, Florin a devenit scafandru profesionist, cu brevet internaţional. De cinci ani, este unul din oamenii de bază ai echipei de intervenţie a pompierilor ialomiţeni.

Exemplu

„Întotdeauna, vorbele lui Jano Szabo m-au ghidat şi mi-au dat curaj în mijlocul vâltorilor... «În orice situaţie în care te-ai afla, te opreşti, respiri, te gândeşti şi acţionezi». Aceste cuvinte le voi urma până la finalul carierei, sunt vorbe care mă ţin în viaţă atunci când natura îmi crează mari probleme“, declară scafandrul.

Florin are la activ peste 40 de acţiuni de căutare-recuperari subacvatice, indiferent de anotimp.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite