Slobozia: Reţetele gratuite şi compensate vor deveni un lux

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nemulţumiţi de modificările contractului cadru şi de cheltuielile uriaşe pe care trebuie să le suporte pentru informatizarea sistemului medical, medicii de familie din Ialomiţa nu vor mai elibera reţete, trimiteri sau concedii medicale

Cei aproximativ 120 de medici de familie ialomiţeni ameninţă că nu vor mai trata pacienţii şi nu vor mai elibera reţete gratuite. Mihai Lungu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Ialomiţa, spune că această măsură va avea efect de domino, pentru că va duce la aglomerarea policlinicilor şi creşterea numărului de internări, dar şi la blocarea sistemului farmaceutic.

Carduri de sănătate

Medicii ialomiţeni se plâng că decizia de a informatiza sistemul medical pe banii lor este una dezastruoasă, care îi va aduce în pragul falimentului. „Pacientul va suporta 1% din această cheltuială, respectiv 2 euro, în timp ce diferenţa va fi suportată de medic“, spune Mihai Lungu, care adaugă că un cititor de carduri medicale ar costa în jur de 1.700 de euro.

O altă nemulţumire majoră a medicilor este reprezentată şi de sarcina de a introduce istoricul medical al pacienţilor pe dispozitivele electronice. „Consultul unui pacient trebuie să dureze 15 minute, însă mai bine de 70% din acest timp este alocat scrierii cardului şi ne mai rămân, practic, mai puţin de cinci minute pentru examinarea propriu - zisă“, spune nemulţumit şi Ştefan Stoica, un alt medic ialomiţean. Pe lângă nemulţumirile legate de informatizarea sistemului medical, medicii sunt deranjaţi şi de noile prevederi ale contractului cadru. Conform acestui contract, valoarea unui consult ar scădea de la 4,5 lei, la 2,5 lei, per pacient. „Din 2008 şi până în present, ne-au scăzut veniturile cu 48%. Este jale!“, spune cu amar, doctorul Mihai Lungu.

Acesta spune că singura formă de protest faţă de aceste reglementări este nesemnarea contractului cadru, care va atrage după sine concedierea asistentelor medicale şi, cel mai grav, neeliberarea reţetelor gratuite şi compensate.

Consultaţii pe bani

Luna martie va fi decisivă în ceea ce priveşte viitorul medicinei de familie din judeţ. Medicii ialomiţeni sunt hotărâţi să nu semneze contractul în actuala formă şi să-şi consulte pacienţii pe bani. „Noi suntem conştienţi că pacienţii noştri plătesc pentru aceste servicii medicale, însă nu putem să ne semnăm falimentul“, mai spune medicul Ştefan Stoica. Cel mai afectaţi de acest protest vor fi pacienţii care au de ales între un consult în Policlinică sau o internare. „Noi nu avem ce să facem, decât să îi trimitem la Casa de Asigurări de Sănătate, pentru că nici noi nu îi putem consulta. Doctorului Voinea, de la Psihiatrie, i se decontează 16 consultaţii pe zi şi el, săracul, are şi 60 de pacienţii. Nu ştiu ce o să facem, dar, până ne hotărâm noi, se mai aruncă unul de la etaj, îşi mai dă altul foc. Ce să facem, e o situaţie dificilă“, spune Vasile Olaru, managerul spitalului din Slobozia.

Citiţi mai multe în „Adevărul de Seară“ de astăzi!

Slobozia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite