Slobozia: Puradeii din Ţăndărei, un „jackpot“ de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Transferurile de bani prin sistemele Western Union sau Money Gram demonstrează profitul uriaş încasat, de-a lungul timpului, de traficanţii de minori: 600.000 de euro şi 100.000 de dolari.

Cu toate acestea, sumele vehiculate sunt infime, în comparaţie cu cele care reies din operaţiunile derulate prin intermediul conturilor bancare aparţinând membrilor grupării infracţionale. Datele procurorilor indică faptul că traficanţii au derulat operaţiuni bancare în valoare de 4,5 milioane de lei, 425.000 de euro, 350.000 de lire sterline şi 100.000 de dolari. Unul dintre membrii grupării infracţionale care s-a ales cu profituri uriaşe în urma traficului de minori este Florian Schian, în dreptul căruia figurează operaţiuni bancare în valoare totală de 660.000 de lei, 190.000 de lire sterline şi 75.000 de dolari.

Raziile în ţigănie, anunţate

De cele mai multe ori traficanţii ştiau de descinderile forţelor de ordine în ţigănie, aşa cum reiese şi din interceptările telefonice.

Domn: Sunt ăia în ţigănie, acolo, caută.
Titi Aghiotantul: Unde?
Domn: Sunt la Ariton, sunt la ăia lui Bondacu. Vezi şi tu, fă curăţenie, acolo în grădină la tine.
Titi: Hai că fac.
Domn: Anunţă-l şi pe Roger. ( Radu Drăguşin)“

Cazier şi procură, „pe naşpa“

Racolarea copiilor se realiza din mediul comunităţilor rome sărace, membrii grupării infracţionale ocupându-se de cazarea şi transportul acestora, procurarea documentelor de călătorie, a banilor şi a procurilor notariale pentru trecerea frontierei, în cazul în care erau neînsoţiţi de părinţi. De procurarea acestor acte, se ocupa cu precădere inculpatul Drăguşin Gheorghe Ion, zis şi „Franţ“.

Domn: Bre, unchiule, auzi, auzi, uite îţi spun şi eu… Nu vreau, nu sunt măgar din acela. Este vorba despre o procură, eu cred că iei un notar, ca să îţi facă o procură pe naşpa, să treci cu ea, înţelegi?
Franţ: Trebuie şi cazier, nu numai procură, trebuie şi cazier, însoţitorul care o duce, trebuie şi cazier, moşule.
Domn: Mă unchiule cu 100, 200 rezolvi chestia asta. “

Odată racolaţi, minorii erau transportaţi în ţări din Europa Occidentală, cu precădere în Italia, Spania sau Belgia, o parte dintre ei rămânând acolo, ceilalţi fiind preluaţi de cetăţeni ai Uniunii Europene, care îi duceau în Marea Britanie, înscrişi ca însoţitori în paşapoartele lor personale.

Poliţistul la nevoie se cunoaşte

Membrii grupării infracţionale aveau relaţii strânse cu mulţi reprezentanţi ai legii, cu care se întâlneau sau discutau la telefon aproape zilnic. Una dintre convorbirile interceptate între Radu Constantin(Titi) şi un poliţist din Ţăndărei este exemplificatoare.

Titi: Alo!
Domn: Ia, zi, domn’ director!
Titi: Păi, am vrut să vorbesc! Unde erai?
Domn: Eram în alt birou, pe la Judiciar, pe acolo, că am, dracu’, o furăciune de păsări iar şi aveam telefonu’ la mine în birou şi acuma...
Titi: Aha! Ia, zi! Ai rezolvat ceva din ce-ai promis?
Domn: Omule, sunt aproape gata cu ele!
Titi: A! E tot la tine, nu?
Domn: Da, la mine! Dar luni dimineaţă, la prima oră, mă duc şi-o predau eu! Am lucrat la referat… Am lucrat aicea... Am lucrat la referatu’ ăla... M-am întrerupt, am avut, dracu’, şi alte probleme cu...accident pe cai... Ieri, alte...minor dispărut...“

Operaţiunea „Harta“

Una dintre metodele de succes folosite de minorii puşi pe furat din buzunarele englezilor era „operaţiunea harta“. Astfel, minorii distrăgeau atenţia victimelor cu o hartă, cerând indicaţii, şi profitau de neatenţia victimelor.

Tudorache David a fost „condamnat pentru furt şi delicte asemănătoare, fapta constând în aceea că, în zona unui Starbucks de pe George Street, comitatul Surrey, a folosit o hartă pentru a distrage atenţia victimei şi i-a furat telefonul de pe masă.“

Păun Gulit a încercat aceeaşi metodă şi a avut soarta lui Tudorache David. „A fost depistat şi arestat pentru conspiraţie/furt, fapta constând în aceea că, în zona Fleet Street, împreună cu alţi doi bărbaţi, au intrat într-o cafenea şi, apropiindu-se de clienţi cu o hartă de metrou în mână, pentru a le distrage atenţia, încercau să le fure bunurile“, se arată în rechizitoriu.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite