Slobozia: Puradeii din Ţăndărei, traficaţi de Regina Ţiganilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lavinia Olmazu a fost arestată, în această primăvară, de autorităţile britanice, fiind acuzată că, alături de traficanţii de minori din Ţăndărei, a prejudiciat statul britanic. Fostă angajată a primăriei londoneze, Lavinia Olmazu furniza romilor din Marea Britanie documentele false prin care aceştia beneficiau de ajutoare sociale. Prejudiciul adus statului britanic depăşeşte două milioane de lire sterline.

Ajunsă în Marea Britanie în 2003, ca studentă a Universităţii Economice şi de Ştiinţe Politice, Lavinia Olmazu a reuşit foarte repede să câştige simpatia autorităţilor. Membră a mai multor organizaţii care militau pentru drepturile romilor şi împotriva discriminării acestora, femeia a lucrat ca agent în domeniul incluziunii sociale, la serviciul social al primăriei londoneze. Patru ani mai târziu, la scurt timp după ce l-a cunoscut pe Alin Enachi, Lavinia Olmazu a ajuns să facă parte dintr-o vastă reţea de traficanţi de minori. Rolul său era bine stabilit: furniza documente false pentru ca romii să beneficieze de ajutoare sociale. Potrivit legislaţiei britanice, de ajutoarele date de stat beneficiau doar cei care făceau dovada că au un loc de muncă stabil.

Regina fraudelor

De-a lungul timpului, Lavinia Olmazu şi Alin Enachi au procurat 368 de numere naţionale false de asigurare, în schimbul a 80 de lire de persoană, prin care peste 170 de romi au beneficiat de ajutoare sociale de la stat. Potrivit cotidianului britanic „The Daily Mail“, prin falsificarea numerelor naţionale de asigurare, cei doi au prejudiciat statul cu două milione de lire sterline. La începutul lunii martie, Lavinia Olmazu a fost arestată şi condamnată la peste un an de închisoare. În acelaşi dosar, a fost arestat şi concubinul Laviniei, Alin Enachi (29 ani). În calitate de translator, el traducea actele false de care concubina sa făcea rost. Pentru aceasta, Alin Enachi s-a ales cu o pedeapsă de 2 ani şi 8 luni dictată de magistraţii britanici.

Complicii Reginei

Alături de Lavinia Olmazu şi Alin Enachi, în dosarul fraudării statului englez, autorităţile birtanice au reţinut şi şase complici ai acestora. Trei dintre persoanele reţinute sunt din Ţăndărei: Cristian Dumitru (29 ani) şi fraţii acestuia Stelian (26 ani) şi Daniel (20 ani). Cei trei fii ai temutului interlop au fost acuzaţi că au înlesnit, alături de Lavinia şi Alin, obţinerea de acte false pentru puradei. Stabiliţi în Marea Britanie, cei trei fii ai clanului Dumitru interacţionau des cu Lavinia Olmazu şi Alin Enachi, de la care primeau, în schimbul unor sume de bani, actele necesare pentru ca romii traficaţi să beneficieze de alocaţie din partea statului britanic. Documentele erau trimise, apoi, în România, la Tase Dumitru.

Potrivit rechizitoriului, în urma percheziţiilor efectuate de procurorii DIICOT în aprilie, la locuinţele traficanţilor au fost găsite şi ridicate certificate de naştere şi de căsătorie, librete de economii, sentinţe civile în diverse cauze pentru minori, procuri speciale date la Reprezentanţa Diplomatică a României din Londra şi alte zeci de declaraţii date la aceeaşi Reprezenţă Diplomatică.

Citiţi mai multe în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Slobozia!

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite