Slobozia: Profesorii au câștigat procesul cu primăriile și unitățile de învățământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 3.000 de cadre didactice din Ialomița au câștigat în instanță dreptul de a își recupera banii prevăzuți de legea 228/2008, care stipula o creștere salarială cu 33% și care însumează aproximativ 16 milioane de lei.

Lupta pentru dobândirea drepturilor salariale a început în primăvara acestui an, când Uniunea Sindicatelor Libere din Învățământ Ialomița a câștigat în instanță acordarea drepturilor salariale, retroactiv, din perioada 1 octombrie 2008-31 decembrie 2009.

Unii acceptă

Cu toate că această sentință este irevocabilă și definitivă, până în prezent cadrele didactice nu au primit niciun leu. Astfel încât, la 1 septembrie profesorii au acționat în judecată angajatorul și ordonatorul, adică unitățile de învățământ şi, respectiv, primăriile din județ. Din cele 63 de primării existente în Ialomița, 17 au făcut recurs la hotărârea judecătorească care le-a dat câștig de cauză profesorilor.

„Sentința judecătorească este în favoarea noastră, numai că 17 primării din totalul de 63 au făcut recurs la această decizie, motivând că li se pare inadecvat ca banii să provină de la bugetul local, cu toate că noi nu am cerut acest lucru. Noi știm că nu de la bugetul local vin banii pentru majorarea salarială, ci din deducerile de TVA pe care Ministerul de Finanțe ar trebui să le aloce fiecărui consiliu local. Primăriile trebuie să forțeze și să urgenteze acest lucru“, spune Traian Mitrea, liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământ Ialomița (UJSLI).

Alţii o dau cotită

Printre primăriile care au făcut recurs la această decizie judecătorească se numără și cele ale municipiilor Slobozia și Fetești. Edilii acestor localități urbane spun că sunt de acord ca profesorii să-și primească banii, dar nu de la bugetul local. „Sunt întru totul de acord cu solicitarea profesorilor de a-și primi banii, dar nu de la bugetul local. Pentru acest lucru am făcut recurs. Dacă sindicaliștii nu cer acest lucru, ne retragem plângerea. Ei ar trebui să dea în judecată Ministerul Educației, nu pe noi, pentru că acest minister este ordonatorul“, declară Gabi Ionașcu, primarul municipiului Slobozia.

Cu toate acestea, majoritatea consililor locale din Ialomița sunt de acord cu decizia luată în favoarea profesorilor și nu au de gând să o conteste. „Este o decizie definitivă, un drept al profesorilor pe care l-au câștigat și nu avem nimic de obiectat în acest sens. Să dea Dumnezeu ca ei să-și recupereze banii, pentru că e vorba de munca lor“, spune Constantin Sava, primarul municipiului Urziceni.

Citiţi mai multe în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Slobozia!

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite