Slobozia: Pregătirile în căminele şcolare, pe ultima sută de metri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pedagogii şi angajaţii unităţilor de învăţământ fac ultimele retuşuri la camerele ce vor găzdui, de la finele acestei săptămâni, elevii veniţi din provincie sau din alte judeţe.

Odată cu începerea noului an şcolar, începe şi lupta pentru un loc cald într-unul cele trei internate din Slobozia. Elevii din provincie şi, mai ales, cei care intră în clasa a IX-a, stau cu sufletul la gură, pentru că nu ştiu dacă vor prinde un loc într-unul din dormitoarele internatelor.

Solicitări duble

Cele trei cămine din capitala de judeţ pot găzdui aproximativ 360 de elevi, însă solicitările sunt cel puţin duble. Chiria pentru o cameră la internat nu depăşeşte 40 de lei pe lună, în timp ce o garsonieră confort II se închiriază la preţul de 250 de lei, plus utilităţi.

Începerea anului şcolar este un adevărat calvar mai ales pentru părinţii din provincie. Aceştia caută ce-i mai bun pentru odraslele lor, însă în limita bugetului, oricum mult prea auster pentru preţurile pieţei. „M-am gândit că ar fi bine să stea cu o prietenă în chirie, însă, la un calcul simplu, am constatat că m-ar costa 200 de lei doar pentru jumătate din chirie şi utilităţi. Mâncarea ar dubla suma“, spune, amar, Vasilica Moraru, o femeie în vârstă de 38 de ani, din comuna Valea Ciorii.

„Aici, mănâncă la cantină şi este tot timpul în ochii pedagogului“, mai spune aceasta. Trei mese zilnice la cantina liceului vor costa 12 lei şi îi va scuti pe copii de grija mâncării.

Cămine doar pe hârtie

Pe lângă cele trei cămine amintite, şcolile din oraş mai au două internate, însă doar pe hârtie. Prin programul de construcţie a campusurilor şcolare, liceele „Mihai Eminescu“ şi „Ionel Perlea“ aveau în proiecţie două internate de câte o sută de locuri fiecare, cantină şi club pentru elevi.

Construcţia acestora a fost sistată, însă, sistată din lipsă de fonduri. „Situaţia locurilor la cămin este o adevărată problemă pentru elevii noştri. Dacă se finaliza construcţia internatului de la noi, nu ne ocupa întreaga capacitate“, spune Dumitru Cioboată, directorul liceului „Ionel Perlea“.

Citiţi mai multe amănunte în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Slobozia!

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite