UPDATE: Reglare de conturi cu pietre şi răngi în cartierul Bora

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii a două familii din cartierul marginaş al Sloboziei au fost aseară la un pas să se linşeze. Motivul care a generat întregul scandal: banii.

ora 15: Urmare a conflictului din 16 mai, Parchetul de pe lângă Judecătoria Slobozia a propus instanţei arestarea preventivă faţă de cinci inculpaţi. Instanţa a respins, însă, propunerea Parchetului şi a luat faţă de inculpaţi măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea. Parchetul a declarat recurs la soluţia instanţei.

ora 11.30: Spiritele s-au încins ieri după-amiază, în momentul în care 15 bărbaţi din familia Dincă înarmaţi cu pietre şi răngi au năvălit în casa familiei Mustafa, cu care se înrudesc. Agresorii au venit să-şi recupereze cu forţa o datorie mai veche.Victimele nu s-au lăsat nici ele mai prejos şi au sărit imediat la bătaie.

„Eram stânşi cu toţii la masă când au intrat peste noi şi ne-au luat la bătaie pentru că, zic ei, avem să le dăm bani mulţi. Am pus şi noi mâna pe ce am apucat şi ne-am dat la ei, ca să nu ne omoare“, povesteşte îngrozită Paraschiva Mustafa, o femeie în vârstă de 51 de ani. Membrii clanului aveau însă banii după care veniseră agresorii. Ei vânduseră toată ziua fier vechi în zona Luciu.

Geamuri sparte şi maşini avariate
Locuinţa clanului Mustafa a fost complet devastată de agresori. Din dorinţa de a-şi recupera datoria, aceştia au distrus tot ce le-a picat la îndemână. Au spart geamurile casei, au rupt uşile şi au avariat chiar şi maşina familiei, o Dacie 1300. Conflictul s-a mutat, apoi, în stradă. Aici, romii au declanşat un război în toată regula. Şi-au împărţit pumni, picioare şi şi-au smuls hainele de pe ei.

image

Vinovaţii fără vină
Deşi cei din clanul Mustafa susţin că ei au fost primii atacaţi, scandalagiii arătaţi cu degetul de către aceştia au şi ei varianta lor. Ei se apară şi spun că nu a fost vina lor şi că rudele au sărit prima dată la bătaie.

„Nu e nimic adevărat. Ei au venit peste noi să ne ceară bani. I-au dat bărbatului meu una în cap cu ranga“, susţine Mariana Lancatoş, o tânără de 26 de ani.„Mi-au luat bărbatul la Poliţie. După ce că era să mi-l omoare, nenorociţii, tot pe el a picat vina. Vrem să ni se facă dreptate“, a mai adăugat cu furie femeia.



Conflict aplanat de vecini
Văzând că scandalul e departe de a fi stins, vecinii celor două familii au sărit să liniştească apele. Prea mare lucru nu au reuşit să facă. Dimpotrivă. Au fost la rândul lor loviţi cu răngi şi pietre. „Bărbatul şi cumnatul meu au strigat la ei «Stai mă,  stai mă». Ei erau prea mulţi şi nu au rezolvat nimic. Le-a dat şi lor cu câte un pietroi în cap“, spune Steluţa Niţoiu (42 de ani), una din vecinele celor două familii.

Cei care nu au intervenit în altercaţie au privit înspâimântaţi în faţa porţilor. Este şi cazul unui bătrân de 60 de ani. De teamă să nu aibă şi el de tras cu romii recalcitranţi, acesta nu şi-a dezvăluit identitatea, însă ne-a declarat: „Totul a început ca din senin. Eram prin curte când am auzit ţipete şi urlete. Când am ieşit în drum să văd ce se întâmplă, ţiganii se băteau“. Tot el a fost cel care a sunat la 112 să cheme forţele de ordine.

De la bal la spital
Scandalul s-a teminat pentru trei dintre bătăuşi la spital. Ei au avut nevoie de îngrijiri medicale datorită rănilor multiple pe care le-au suferit. „Au venit cu răni în zona capului şi tăieturi pe membre. Le-am suturat plăgile şi, apoi, i-am trimis acasă. Nu au avut nevoie de internare“, a declarat medicul Tudor Panţuru, şeful secţiei Chirurgie, din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia.

În urma conflictului, 12 persoane au fost conduse la sediul Poliţiei pentru audieri. Romii sunt judecaţi pentru infracţiunile de distrugere, ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea ordinii şi liniştii publice, violare de domiciliu şi lovire.

image
image

Astăzi, 10 persoane implicate în scandal, cu vârste cuprinse între 22 şi 51 de ani, vor fi prezentate Parchetului de pe lângă Judecătoria Slobozia cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 29 de zile

Citiţi mai multe în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Slobozia.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite