Slobozia: Ploile au salvat culturile de cereale aflate în pragul dezastrului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu toate că seceta din urmă cu o săptămână a creat panică printre fermierii ialomiţeni, precipitaţiile căzute în ultimele zile au readus optimismul agricultorilor. În acest moment, se recoltează orzul şi rapiţa, urmând să demareze, apoi, culesul şi la grâu.

Principalele culturi de primăvară, porumb şi floarea-soarelui, riscau să fie calamitate în proporţie de 100%, dacă nu ploua în ultimele zile. Specialiştii de la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Ialomiţa susţin că, dacă temperaturile nu scădeau, culturile de porumb şi floarea-soarelui puteau fi afectate drastic.
 
„În maximum o săptămână, porumbul era terminat, dacă nu ploua. Acum, stăm bine, a plouat binişor în tot judeţul, cu peste 40 de litri pe metru pătrat, ceea ce este foarte bine. Ne-a ferit Dumnezeu de vijelii şi grindină, aşa că putem spera la culturi satisfăcătoare la rapiţă, porumb şi chiar floare“, a declarat Marin Nedu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli din Ialomiţa.

Mulţi dintre fermierii ialomiţeni spuneau, în urmă cu o săptămână, că există culturi de porumb şi floarea-soarelui, afectate în proporţie de peste 30%.

„Culturile mele de primăvară erau în pragul dezastrului acum o săptămână. A reuşit să le remedieze, un pic, ploaia căzută zilele acestea. Eu nu am cum să le irig, pentru că mă costă extrem de mult. Anul trecut, beneficiam de subvenţii şi puteam să ud, dar anul acesta mă costă aproape 700 de lei hectarul irigat. E enorm!“, declară Constantin Văduva, preşedintele unei asociaţii agricole din zona Ţăndărei.

Dacă, până în urmă cu câteva zile, seceta cauza mari bătăi de cap fermierilor, se pare că şi ploile care se anunţă, în următoarele zile, produc frisoane.

„E bine că a plouat, dar să nu ne trezim cu averse în următoarele zile, pentru că suntem în plină recoltare şi nu o să mai putem intra cu utilajele pe câmp, din cauza noroiului. Dar nu facem un capăt de ţară… La noi, la români, totul e cu dus-întors. Dacă nu plouă, e rău, dacă plouă prea mult, iar e rău. Cum o vrea Dumnezeu!“, spune Marin Nedu.

Citiţi mai multe în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Slobozia!

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite