Slobozia: Peste 400 de fermieri ialomițeni au protestat în fața Prefecturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Neacordarea de subvenții și abandonarea proiectelor viabile din agricultura românească sunt motivele principale care i-au scos în stradă pe agricultori.

Mitingul de ieri a fost doar o repetiție pentru mitingul de amploare care va avea loc peste o săptămână, la București, în fața sediului Guvernului. Strânși cu mic, cu mare, din toate colțurile județului Ialomița, fermierii au fost aprigi în exprimări verbale și, timp de două ore, nu au contenit să critice măsurile Guvernului privind dezvoltarea agriculturii românești.

Redresarea agriculturii româneşti

Majoritatea sunt de părere că actualul plan de măsuri aprobat de guvernanți în sectorul agriculturii este unul care va crea haos și faliment. „Nu putem sta impasibili față de ceea ce se întâmplă cu agricultura românească, în aceste momente. Există fermieri care și-au pus toată agoniseala în a lucra pământul, iar acum sunt în pragul falimentului, pentru că statul nu mai face nimic pentru ei. Să nu se înțeleagă greșit, nu facem politică, nu ținem cu nimeni, vrem doar ca lucrurile să meargă în agricultură“, spune Viorel Nica, preşedintele LUAIR.



Înarmați cu pancarte și fluiere, protestatarii au fost extrem de vehemenți în a-și susține revendicările. Reprezentanții fermierilor au  formulat o serie de revendicări commune, care se vor regăsi într-un memoriu ce va fi transmis Preşedinţiei, Guvernului, Parlamentului, partidelor politice parlamentare şi tuturor europarlamentarilor români. „Nu vrem nimic în plus de la statul român, vrem doar drepturile pe care le avem şi vrem să fim lăsaţi în pace, să ne vedem de treabă. Nu vrem nimic în plus, însă nu suntem de acord cu măsurile care au condus la tăierile de subvenţii şi cu faptul că toate planurile iniţiale au fost schimbate sau abandonate", spune şi Marin Nedu, președintele Asociației Producătorilor Agricoli din Ialomița.

Protestele vor continua

Decizia de a organiza astfel de manifestări de protest a fost luată de Asociația Producătorilor Agricoli din România împreună cu alte organizații sindicale din agricultură, întâlnire ce a avut loc la Academia de Ștințe Agricole și Silvice București, în urmă cu aproximativ o lună. „La reuniune, s-a subliniat necesitatea unor manifestări comune de protest, ferme, pentru a stopa promovarea incompetenței și dezinteresului, cu consecințe dezastruoase pentru agricultură“, susţine Marin Nedu, liderul fermierilor ialomițeni. Printre revendicările agricultorilor, se regăsesc renunțarea la suspendarea plăților complementare, susținerea irigațiilor, reintroducerea în cultură a soiei ameliorate genetic, asigurarea veniturilor agricultorilor sau stimularea absorbției fondurilor europene pentru agricultură.

image



Peste 50.000 de fermieri din toată țara vor participa, în data de 9 septembrie, la București, la un amplu miting de protest, ce va fi organizat în fața sediului Guvernului. Dacă nici atunci revendicările lor nu vor fi soluționate, protestatarii sunt hotărâți să recurgă la măsuri extreme și ameninţă că vor bloca cu utilaje agricole drumurile județene și naționale, dar şi punctele de trecere a frontierei şi vămile din toată ţara.

image
Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite