Slobozia: Peisaj mirific pe lacurile din Borduşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Benturile, o veritabilă atracţie a judeţului Ialomiţa foto: Florin Floreanu
Benturile, o veritabilă atracţie a judeţului Ialomiţa foto: Florin Floreanu

Între brațele fluviului Dunărea, în partea de est a județului Ialomița, există o rezervație naturală, de o importanță vitală pentru zeci de păsări migratoare.

Benturile reprezintă o salbă de trei lacuri, populate, în fiecare an cu specii deosebit de rare, la nivel mondial. Peisajul mirific, pădurea, fluviul, lacurile, animalele şi păsările ne dezvăluie la Borduşani o lume, care, în mod esenţial este aceeaşi de mii de ani. O lume foarte asemănătoarece cu cea din preistorie. În acestă zonă, există suprafețe cu valoare de patrimoniu natural, a căror frumusețe este unică în Europa. Întâlnim aici situl de la Bordușani, cu salba de lacuri naturale  Bentu Mic, Bentu Mic Cotoi și Bentu Mare, care dețin floră și faună deosebit de diversificată, dar și situl arheologic Popina Bordușani, element al patrimoniului cultural, în care sunt conservate resturi de cultură geto- dacică.

Raţe cârâitoare și țigănuși

Sălbăticia locului a făcut ca această zonă să reprezinte un habitat ideal pentru păsările de apă, fiind identificate nu mai puţin de 20 de specii care trebuie protejate. Subliniem aici prezența cormoranului și a  egretei mici, a lopătarului sau a țigănușului, specii care sunt pe cale de dispariție la nivel mondial. Pe lângă aceste 20 de tipuri deosebit de rare, Benturile mai adăpostesc alte 33 de specii de păsări care necesită protecție strictă, cum ar fi corcodelul mare, rața cârâitoare sau chirighița cu obraz alb.

„Aria de protecție specială de la Bordușani este parte a unei arii de mare interes european. Una din obligațiile României, pentru a adera la Uniunea Europeană, a reprezentat-o lista cu ariile de protecție speciale din România. În această listă, se regăsesc Benturile, precum și lacurile Amara și Fundata, arii care fac parte din rețeaua europeană «Natura 2000», spune Reasilvia Mihai, referent de specialitate în cadrul Agenției de Protecție a Mediului Ialomița.

Peisaj mirific

Fiind situate pe traseul marelui drum de migrație estic, teritoriile de la Benturi sunt vizitate în perioadele de pasaj, fiind locuri de hrănire și odihnă pentru specii rare și foarte rare. Chiar dacă în ultima jumătate de secol intervenţiile omului au modificat major mediul din această zonă, lacurile Benturi rămân un teritoriu propice pentru peste 70 de specii de păsări, din toată lumea. Prin poziţia ei în mijlocul Bălţii Ialomiţei, într-o zonă neîndiguită, aria avifaunistică Benturi reprezintă unul din puţinele teritorii care, de-a lungul timpului, nu a suferit influenţe negative majore, fiind preferată de multe păsări, dintre care unele fac obiectul protecţiei legale în România şi în Europa.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite