Slobozia: „Pământul ne înghite cu tot cu bloc!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul din zidurile blocului F9 de pe strada Călăraşi, din Feteşti,s-a afundat aproape un metru în solul argilos. Localnicii se tem că în scurt timp imobilul se va prăbuşi. Viaţa a 16 familii este în pericol din cauza imobilului ce s-a înclinat periculos de mult. De frică, patru familii s-au mutat deja la rude sau au plecat în străinătate.

Construit în 1975, blocul este unul dintre primele ridicate în Feteşti. Oamenii spun că imobilul a început să se deterioreze după câţiva ani. Neîngrijită de locatari şi ignorată de autorităţi, clădirea cu patru etaje riscă să fie înghiţită de pământul argilos. Praful şi gunoaiele se strâng în colţurile clădirii. Doar vântul le mai împrăştie sau le adună la un loc, în scara blocului.Intrarea este în pantă, iar uşile se deschid singure. Dacă nu sunt încuiate, stau veşnic deschise.

„Curge ciorba din farfurie“

Doar 5 din cele 16 familii din blocul F9 au devenit în timp proprietari ai apartamentelor în care locuiesc. „Am cumpărat apartamentul în urmă cu 15 ani, plătesc impozit şi risc să mor în casa mea“, se revoltă Florentina Noloţ (46 de ani). Femeia spune că nu poate lăsa uşa descuiată, pentru că se deschide mereu, din cauza înclinaţiei blocului. „Şi mâncarea se varsă din farfurie. Trebuie să pui o bucată de lemn sub castron, altfel te trezeşti cu ciorba pe jos“, spune proprietara de la etajul doi.  Soţul femeii spune că nu poate lăsa o sticlă cu apă pe jos, pentru că o ia la vale. În casa familiei Noloţ, icoanele sunt strâmbe. „Dacă tot blocul e strâmb, nu pot îndrepta eu peretele“, se plânge Vasile.


 
Cu un nivel mai jos, locuieşte Anişoara Feraru (36 de ani). De teamă că blocul ar putea să se prăbuşească, femeia şi-a trimis nepoţica şi fiica să locuiască la rude. „Fetiţa are două luni. Am trimis-o la cuscru. Doamne fereşte să mai trăiască şi ea în condiţiile astea“, spune femeia. Cele 11 familii care locuiesc cu chirie în clădire spun că nu li s-au mai cerut bani pentru apartamente. „Nu mi-a mai cerut nimeni chirie. Pentru ce să plătesc? Pentru că stau într-un bloc care a intrat un metru în pământ?“, se întreabă Anişoara Feraru. 

Edilul oraşului Feteşti vrea să-i mute pe locatarii din blocul F9 în fosta clădire a Spitalului. „Intenţionăm să-i mutăm pe oameni în fosta clădire a unităţii medicale, imediat ce construcţia nouă va fi gata. Asta se va întâmpla luna viitoare“, a declarat Gheorghe Catrinoiu. Oamenii nici nu vor să audă. „Nici nu au dat drumul noii clădiri a spitalului şi spun că ne mută în cea veche. Acolo au murit oameni şi e plin de infecţii. Nici nu vreau să aud“, se revoltă Lenuţa Feraru (21 de ani), chiriaşă la parter. Ea spune că blocul în care locuieşte nu mai există în acte de mai bine de 20 de ani. „Când au început să fie probleme cu blocul, au vrut să îl dărâme şi l-au şters din actele oficiale“, dă asigurări chiriaşa.

Citiţi mai multe în „Adevărul de Seară“ de astăzi!

image
Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite