Slobozia: Pacienţii, prinşi la mijloc în războiul dintre medicii de familie şi Casa de Sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei mai afectaţi de conflictul dintre medicii de familie şi CJAS sunt pacienţii
Cei mai afectaţi de conflictul dintre medicii de familie şi CJAS sunt pacienţii

Războiul dintre medicii de familie şi Casa Naţională de Sănătate aruncă în aer sistemul sanitar. Medicii refuză să semneze actele adiţionale la contractul încheiat, iar pacienţii aşteaptă cu sufletul la gură tarifarea consultaţiilor şi eliminarea medicamentelor compensate şi gratuite.

Perspectiva noului contract cadru pune pe jar medicii de familie, care susţin că aplicarea acestuia va duce la scăderea veniturilor cu până la 40%. Medicii de familie acuză managementul defectuos şi lipsa coerenţei în domeniul sănătăţii publice. Aşa că refuză să semneze actele adiţionale la contractul încheiat cu Casa de Sănătate pentru finanţarea serviciilor medicale primare.

„Semnarea actelor adiţionale este ilegală. Conform legii, ar trebui resemnate contractele, nu semnat un act adiţional. Nu este normal să ni se impună 20 de consultaţii pe zi. Necesarul de consultaţii este mai mare“, spune Mihai Lungu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Ialomiţa.

O poziţie mult mai acidă este adoptată de Patronatul Medicilor de Familie, filiala Ialomiţa, care consideră că finanţarea prin prisma perspectivelor impuse de Casa de Sănătate va duce la intrarea în colaps a sistemului sanitar.

„Cât timp am supravieţuit, am tăcut din gură. Acum, am ajuns la limită. Venitul net este în scădere cu 80% faţă de 2008. Pentru orice serviciu prestat, indiferent de natura acestuia, Casa plăteşte 9 lei. Scăzând cheltuielile, se ajunge ca fiecare medic să se aleagă cu 3 lei pentru fiecare pacient. La un calcul scurt, înmulţind cei 3 lei cu cele 20 de consultaţii impuse, rezultă 60 de lei pentru fiecare din cele 21 de zile lucrătoare, iar asta înseamnă un venit total de aproximativ 1.200 de lei pe lună pentru un medic de familie“, spune Ştefan Stoica, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie, filiala Ialomiţa.

Casa de Sănătate parează


În primele două zile ale săptămânii, doar 10 medici au semnat actele adiţionale, dar o zi mai târziu numărul acestora s-a triplet. Reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate spun că, într-un final, medicii de familie şi-au dat seama că la mijloc este vorba de sănătatea pacientului, fapt care i-a determinat să îşi dea acordul.

„Medicii de familie opun rezistenţă pentru a nu semna actele adiţionale. Ei sunt nemulţumiţi de aspecte tehnice, cum ar fi diminuarea punctului per capita, neplata captaţiei pentru asiguraţi sau faptul că veniturile cabinetelor de medicină de familie vin în proporţie de 50% din capitaţie şi 50% din servicii. Sunt neînţelegeri la nivel naţional, dar care se vor rezolva. Până în prezent 25-30 dintre cei 119 medici de familie au semnat actele adiţionale. Este un proces în derulare şi sperăm ca, până la sfârşitul acestei săptămâni, cei mai mulţi dintre medici să semneze actele respective.

Citiţi mai multe în „Adevărul de Seară“ Slobozia de astăzi !

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite