Oraşul Slobozia are aer de calitatea CuSo4So2Co3NoCo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

SO2, CO sau O3... aşa sunt informaţi oamenii de rând despre ce respiră. Cetăţenii oraşului îşi dau seama cu greu dacă aerul pe care îl respiră este poluat sau nu. 

Valorile indicate de panoul care măsoară parametrii de calitate ai aerului pot fi interpretate doar de specialişti. Locuitorii din Slobozia care nu au învăţat la şcoală tainele Tabelului lui Mendeleev nu vor pricepe nimic din cifrele şi literele înşirate pe panoul electronic din centrul oraşului care indică zi de zi calitatea aerului. Culorile în nuanţe de verde, portocaliu şi roşu animă puţin peisajul, dar tot nu dezleagă misterul, mai mult îl adâncesc.

Doar un chimist cu experienţă poate descifra ce înseamnă înşiruirea de cifre şi litere. Singurul lucru care se mai distinge este ora şi data. În rest, nimic. Ionel Tudorică are 56 de ani, dar în viaţa lui nu a văzut asemenea grozăvie. 

„Nu înţeleg ce vrea să zică. Probabil o fi vreo formulă chimică ceva, că altfel nu ştiu ce poate fi. Dacă aşa arată calitatea aerului, e clar că nu vom şti dacă murim sau mai avem de trăit“, spune bărbatul în timp ce priveşte nedumerit la panou. Tot el mai adaugă: „Din câte văd eu, cifrele astea se plimbă invers pe acolo pe sus. Ce Dumnezeu să mai pricep, că nu am ce?“

O enigmă
Probleme cu interpretarea datelor afişate de panou a avut şi Didi Mocanu. Femeia de 33 de ani se plimba pe stradă de mână cu fetiţa ei care, curioasă ca orice copil, a început să întrebe ce scrie „acolo sus“. „Nu am înţeles rostul acestui panou. E pus acolo pentru ce? Să se mai cheltuie nişte bani? Din partea mea ar fi bine să nu-l mai ţină, pentru că oricum nimeni nu înţelege ce scrie“.

Investiţie majoră
Achiziţia panoului ce măsoară calitatea aerului a costat mulţi bani, peste 63.000 de lei, în anul 2006. Abia în primăvara lui 2008, panoul a fost montat în centrul oraşului. Este singurul din judeţ care transmite informaţii cu privire la calitatea aerului, în timp real. El primeşte datele de la două staţii de monitorizare, amenajate la Urziceni şi Slobozia. Aceste staţii fac parte la rândul lor dintr-o amplă reţea naţională, 167 la număr, care măsoară parametrii de calitate ai aerului.

Citiţi mai multe în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Slobozia!

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite