Slobozia: O sută de mii de euro aruncați în van pe vaccinul HPV

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sute de doze de vaccin Cervarix și Silgard au expirat în depozitele DSP
Sute de doze de vaccin Cervarix și Silgard au expirat în depozitele DSP

Mai bine de 1.400 de doze din vaccinul anti HPV, folosit la imunizarea tinerelor, împotriva cancerului de col uterin, au expirat în depozitele DSP.

După răsunătorul caz în care mai bine de 5.000 de doze de vacin împotriva gripei porcine au expirat în depozitele Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Ialomiţa, acum vine rândul vaccinului HPV să dețină capul de afiș. 626 de doze de Cervarix au expirat luna trecută, iar alte 817 doze de Silgard și-au pierdut valabilitatea pe 19 noiembrie. Valoarea totală a vaccinului expirat este de 406.240 de lei.

Utilizare scăzută
Dintre cele 1.300 de doze de vaccin Cervarix pe care le-a primit DSP Ialomiţa, doar 374 au fost folosite în ultimii doi ani, care s-au scurs de la demararea campaniei de vaccinare împotriva cancerului de col uterin.

„Avem 626 de doze de Cervarix expirate. Acestea au fost achiziţionate de ministrul Nicolaescu în anul 2008, dar noi nu am plătit niciun ban pentru ele“, explică directorul DSP, Dan Noel.

Mulţi dintre părinţi au fost reticenţi la vaccinul HPV şi nu au fost de acord ca fetiţele lor să fie imunizate. Procentul de administrare al vaccinului este unul descurajator, până în 30%.

„Vaccinul nu a fost primit cu entuziasm nici de părinţi şi nici de copii. Majoritatea părinţilor au fost rezervaţi, însă, au fost şi câţiva care au acceptat imunizarea. Orice început e greu şi cum acest tip de vaccin a fost o premieră pentru noi, este de înţeles rezultatul“, spune Dumitru Ciuboată, directorul Liceului de Artă Ionel Perlea.

Cantgrip reloaded

În luna septembrie 5.066 de doze din celebrul vaccin împotriva gripei porcine a expirat. Valoare prejudiciului depăşeşte 20.000 de lei. Pe lângă cele 1.443 de doze de vaccin HPV, expirate luna trecută, în decembrie alte 300 de doze își vor pierde valabilitatea . Paguba lăsată în urmă depăşeşte o sută de mii de euro.

Citiți mai multe amănunte în ediția de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Slobozia!

Slobozia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite