Slobozia: „Noi petreceam frumos de 1 mai, cu mici, cu bere, nu ca tinerii aceştia zănatici“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comuniştii au fost cei care au ridicat ziua de 1 mai la rangul de sărbătoare naţională. Dedicată municitorimii, în această zi, oamenii care lucrau în intreprinderile construite de partid ieşeau pe străzi la parade, iar apoi mergeau în parcuri pentru a servi mici şi bere.

1 mai-ul muncitoresc de acum 20 de ani a rămas la fel pentru cei mai mulţi dintre locuitorii Sloboziei trecuţi bine de prima tinereţe. Paşii cadenţaţi purtaţi prin centrul oraşului, zecile de cântece patriotice pe care le fredonau şi atmosfera de sărbătoare le-au rămas şi acum vii oamenilor. 

Fie că lucrau la Combinatul Chimic, fie că lucrau la Filatură sau la CAP-uri, toţi muncitorii erau nevoiţi să iasă pe stradă şi să aducă laude marelui conducător. „Mergeam prin tot oraşul şi ţineam în mână panouri. Nu aveai voie să lipseşti de la paradă. Toţi muncitorii eram trecuţi pe liste şi dacă cineva nu ieşea la numărătoare era imediat amendat“, rememorează Constantin Ilie (68 de ani).

După defilare, toată clasa muncitoare mergea la pădure sau în parcuri, încingea grătarele şi îşi potolea setea cu mititei şi cu bere. „Noi petreceam frumos de 1 mai, cu mici, cu bere, nu ca tinerii aceştia zănatici, care vor la mare şi urlă şi zbiară. Era frumos atunci“, îşi aminteşte cu nostalgie şi septuagenarul Mihai Marin.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite