Slobozia: Nicolae Atila Zaharia - Vorbeşte despre vreme şi vremuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De mai bine de trei decenii, este omul care aduce, zi de zi, prognoza meteo pentru judeţul Ialomiţa. Pe de altă parte, până în anul 2005 a fost şi arbitru în liga naţională de handbal a României. 

Născut la Beiuş, în judeţul Bihor, Atila Zaharia a pornit o lungă călătorie, de la vest către est, din cauza tatălui său. Capul familiei Zaharia, ofiţer în cadrul armatei, a fost transferat la o unitate militară din judeţul Buzău. După terminarea liceului, în anul 1976, se angajează ca tehnician meteorolog la staţia meteo din oraş.

Limbajul norilor

Meseria a fost foarte dificilă la început, însă, ascultând de colegii cu state vechi, a început să o îndrăgească. Cel mai greu a fost să înveţe codul sinoptic, adică limbajul cifrat al meteorologiei şi atlasul internaţional al norilor. „«Atlasul internaţional al norilor» este cartea de căpătâi a oricărui meteorolog. Felul în care arată norii tebuie bine cunoscut şi asta deoarece ei sunt cei care influenţează producerea fenomenelor meteo. În funcţie de nori, putem stabili o prognoză“, spune Atila Zaharia.

Un sfert de secol de meteorologie

După terminarea cursurilor Facultăţii de Geografie, din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ de la Iaşi, în anul 1984, Atila Zaharia a fost transferat la staţia meteo de la Slobozia. Din acel an şi până în prezent, este şeful acestei staţii. Meseria, spune el, este foarte frumoasă, însă cei care o practică trebuie să fie foarte atenţi şi să cunoască bine toate noţiunile pe care le-au învăţat. Orice greşeală poate da peste cap colectarea tuturor datelo meteo. „În momentul de faţă, staţia de la Slobozia nu emite prognoze, ci colectează doar date. Ele sunt trimise, apoi, către Autoritatea Naţioală de Meteorologie, care întocmeşte prognozele“, dezvăluie meteorologul o mică parte din activitatea pe care o întreprinde zilnic la locul de mucă.

Citiţi mai multe în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Slobozia!

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite