Slobozia: Mircea Radu- „Din dragoste“ pentru acordeon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Provine dintr-o comună cu mulți rapsozi, născându-se într-o familie în care muzica lăutărească se auzea tot timpul zilei.Deși tatăl său era un vestit țimbalist din zonă, Mircea Radu a îndrăgit, de prima dată acordeonul, pe care nu l-a lăsat din mâini, încă de la vârsta de șapte ani.

Mircea Radu a copilărit în comuna Cătina, din județul Buzău, recunoscută pentru numeroșii lăutari pe care i-a dat. De la tatăl său, un țimbalis celebru în zonă, a moștenit dragostea pentru muzica populară românească. A fost fascinat, încă de mic copil, de sunetele pe care le oferă clapele acordeonului, astfel încât la vârsta de șapte ani tatăl său i-a cumpărat un astfel de instrument.

„Mi-a plăcut acordeonul pentru că iese în față întotdeauna într-o formație și pentru că el te ajută să poți susține recitaluri de unul singur, fără ajutorul altui instrument“, spune Mircea Radu.

În branșa lăutarilor de la 14 ani
Timp de câțiva ani studiază tainele acordeonului alături de lăutarii din sat, reușind chiar să-și întemeieze o formație proprie cu care cânta la nunțile și petrecerile din zonă. La vârsta de 14 ani se duce la Ploiești să studieze intens alături de celebrul lăutar, Miron Andreiță, fratele cântăreței Mioara Lincan.

„Am studiat cu maestrul Andreiță juma de an. M-a găzduit la el în casă și mergeam cu el la nunți, botezuri sau alte cântări. Acolo am învățat, cu adevărat, arta acordeonului“, spune rapsodul.
La vârsta de 19 ani se mută la Slobozia, împreună cu familia și continuă să cânte, cu o formație nouă, la tot felul de evenimente.

Acceptat în ansamblul lui Nițu Albeșteanu
În anul 1978 dă examen pentru postul de acordeonist în celebrul ansamblu folcloric „Bărăganul“, condus de reputatul Nițu Albeșteanu. Un an mai târziu își cunoaște marea dragoste, Teodora, la o nuntă în comuna Ciochina.
Citiți mai multe amănunte în „Adevărul de Seară“ de astăzi!

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite