Slobozia: Medicii legişti au luat „pe caiet“ truse pentru stabilirea alcoolemiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datoriile pe care Serviciul de Medicină Legală le are către furnizori au fost acumulate în perioada 2009-2010 şi depăşesc 10.000 de lei.

Din lipsă de fonduri, medicii legişti au găsit o metodă inedită de a face rost de instrumentele necesare prin care se poate stabili alcoolemia: au cerut furnizorilor truse „pe caiet“.

Această situaţie durează de mai bine de un an şi jumătate. În tot acest timp, Serviciul Judeţean de Medicină Legală Ialomiţa a achiziţionat, prin metoda mai sus amintită, peste 1.000 de truse pentru stabilirea alcoolemiei. 

SML mai are doar 20 de truse

Datoriile pe care trebuie Serviciul de Medicină Legală să le plătească furnizorilor depăşesc valoarea de 10.000 de lei. Deşi medicii au trimis permanent solicitări pentru suplimentarea truselor, furnizorii au refuzat să facă acest lucru.

Până când nu îşi vor achita sumele restante, nu vor primi nimic. Şi toate acesta în condiţiile în care, în perioada de vară, nevoia de truse pentru stabilirea alcoolemiei este foarte mare.

„Suntem un judeţ de tranzit. Riscul producerii de evenimente rutiere este crescut în această perioadă. Este nevoie urgentă de truse.Mai mult decât atât, lipsa acestor instrumente poate afecta serios desfăurarea actelor de justiţie“, a declarat medicul legist Maria Silaghi, şeful Serviciului Judeţean de Medicină Legală Ialomiţa.

În acest moment, insituţia mai are pe stoc doar 20 de truse. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât lipsa acestor instrumente poate da peste cap actele de justiţie.

„În cazul în care pe numele unui şofer, considerat băut, se întocmeşte un dosar penal, pornind de la această infracţiune, şi nu există o expertiză clară care să demonsteze acest lucru, el poate scăpa nevinovat“, adaugă medicul Maria Silaghi. 

Se încearcă recuperarea debitelor

Soluţii pentru rezolvarea acestei situaţii există. Însă pentru acest lucru cel mai mare datornic al instituţiei ar trebui să îşi plătească restanţele.

Este vorba despre Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Ialomiţa (IPJ), de pe urma căruia medicii legişti au de recuperat peste 150.000 de lei. Această situaţie durează de aproape un an şi jumătate.

Pentru a-i determina pe reprezentanţii IPJ să îşi plătească restanţele, conducerea Serviciului de Medicină Legală Ialomiţa a înaintat o cerere prin care solicită plata tuturor datoriilor.

„Nu se mai poate aşa ceva. Avem nevoie de bani, pentru că altfel furnizorii ameninţă că vor rezilia toate contractele pe care le au încheiate cu noi“, adaugă medicul legist Maria Silaghi.

Citiţi mai multe în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Slobozia!

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite