Slobozia: Medicii confirmă: virusul West Nile, prezent şi în Ialomiţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analizele de laborator au confirmat că un tânăr în vârstă de 28 de ani, din Feteşti, este purtător al virusului West Nile.

Ceea ce până mai ieri năştea multiple semne de întrebare a devenit certitudine: virusul West Nile a fost confirmat şi în Ialomiţa. Mai exact, potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică, virusul a fost confirmat la un tânăr de 28 de ani, din Feteşti. Concret, tânărul a fost înţepat de ţânţari într-o pădure din zona Feteşti, unde plecase la tăiat de lemne. Starea sa de sănătate s-a înrăutăţit pe parcursul zilei, aşa că tânărul avea să fie internat la Spitalul Municipal Feteşti. O săptămână mai târziu, rezultatul analizelor a venit să confirme suspiciunea unei meningite tip West Nile. În momentul de faţă, evoluţia stării de sănătate a tânărului este îmbucurătoare, spun medicii.

Suspiciuni infirmate

Alte două persoane din localitățile Ion Roată și Dridu au prezentat simptome ale virusului West Nile, dar analizele ulterioare au infirmat acest lucru. „Cazurile de la Ion Roată şi Dridu au prezentat aceleaşi simptome ca şi virul West Nile. Ambele cazuri prezentau meningită. Tânăra de 24 de ani din Dridu este în continuare internată la spitalul «Victor Babeş» din Capitală, dar starea ei s-a stabilizat. Bărbatul de 34 de ani, din Ion Roată, a decedat din cauza unei meningite bacteriene grave“, spune dr. Mihaela Dumitrescu.

În momentul de faţă, alţi doi ialomiţeni aşteaptă rezultatul analizelor pentru a afla dacă sunt şi ei purtători ai virusului West Nile. „Alte două cazuri sunt internate în spital şi aşteptăm rezultatele analizelor. Este vorba despre un bărbat din Făcăeni, internat la Spitalul Municipal Feteşti, şi o femeie de 59 de ani, din Făcăeni, care este internată la «Matei Balş», în Bucureşti“, susţine Mihaela Dumitrescu, purtător de cuvânt DSP Ialomiţa.

Măsuri de protecţie

Specialiştii în sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătăţii recomandă în continuare populaţiei să ia în continuare măsuri de protecţie. „În cazul în care prezintă febră, dureri de cap, astenie, vărsături, tulburări de memorie, dureri articulare sau musculare, sau alte situaţii care survin în 3-7 zile de la o posibilă înţepătură de ţânţar, persoana trebuie să se prezinte de urgenţă la medicul de familie sau la cel mai apropiat cabinet medical“, spune dr. Mihaela Dumitrescu, purtător de cuvânt DSP Ialomiţa.

Astfel, populaţia este avertizată să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi; să utilizeze substanţe chimice repelente de ţânţari; să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă şi, totodată, să asigure desecarea băltirilor de apă din jurul gospodăriilor, să îndepărteze recipientele de apă stătută.

Contre Prefectură-Primărie

De asemenea, Ministerul Sănătăţii solicită intensificarea colaborării dintre direcţiile de sănătate publică, prefecturi şi administraţii publice locale pentru realizarea măsurilor specifice de prevenire. În acest sens, Prefectura Ialomița a solicitat autorităților publice locale să demareze dezinsecția în regim de urgență. „Toate autoritățile locale din Ialomița vor asigura, în regim de urgență, până la începerea anului școlar, dezinsecția, dezinfecția și deratizarea tuturor unităților școlare din județ, pentru a preveni apariția acestui virus West Nile. Comitetul pentru Situații de Urgență Ialomița a dat o hotărâre prin care ajută autoritățile locale să nu mai fie nevoite să organizeze licitații pentru dezinsecții“, declară Gigi Petre, subprefectul județului Ialomița.

În replică, autoritățile locale spun că această hotărâre a Comitetului pentru Situații de Urgență nu poate ajuta cu nimic eliminarea unei licitații. „O hotărâre a unui comitet de urgență nu ne ajută cu nimic, pentru că legea prevede clar că trebuie organizate licitații pentru orice măsură întreprinsă de consiliile locale. Noi, la Slobozia, am efectuat două tratamente în acest an, vom mai face unul, până la începerea anului școlar, dar cei din mediul rural sunt terminați. Ei nu au bani pentru plata paznicilor, darămite pentru dezinsecție“, spune Gabi Ionașcu, primarul municipiului Slobozia.

În România, sunt confirmate până în prezent 15 infecţii cu virusul West Nile. Pe judeţe, situaţia infecţiilor cu virusul West Nile este următoarea: Ialomiţa (1), Dolj (1), Alba (1), Buzău (1), Cluj (1), Galaţi (1), Sibiu (1), Bucureşti (1), Teleorman (2), Mureş, Constanţa (4). În prezent, există în investigare clinică, epidemiologică şi de laborator alte două noi cazuri probabile.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite