Marian Constantin, şoferul devenit impresar de lăutari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Naviga pe Internet la întâmplare, când a descoperit un site cu instrumente muzicale. Şi-a comandat o tobă şi s-a apucat de muzică. Acum ridică mesenii în picioare.

Puţini sunt cei care reuşesc să-şi îndeplinească toate dorinţele. La 33 de ani, Marian Constantin a reuşit acest lucru. Şofează şi, totodată, face bani din muzică. Muzică de petrecere. „De mic, visul meu a fost să devin lăutar şi şofer“, spune Marian.

A început cu şoferia

Întors din armată, bărbatul a strâns două salarii şi s-a înscris la şcoala de şoferi, pe ascuns, să nu afle părinţii. A renunţat la meseria pe care o avea în combinat şi a devenit distribuitor la o firmă de produse alimentare. Avea maşină şi putea să conducă. Marian Constantin şi-a făcut cel mai frumos cadou  în 1995, când şi-a cumpărat primul autoturism. „Era o Dacie foarte veche, făcută înainte de ’80“,  rememorează el. Îi plăcea ceea ce făcea pentru că este nedespărţit de maşină.

A urmat, apoi, muzica

Pe lângă şofat, Marian Constantin este pasionat şi de muzică lăutărească. Primele acorduri le-a auzit în casa unui unchi, vestit lăutar. A urmat apoi prima pereche de tobe, prima orgă, staţie, primele boxe. „Dădeam drumul la calculator şi băteam la tobe. Radiam de bucurie. În mintea mea ziceam că eu fac muzică“, povesteşte el.

Cu bani împrumutaţi pentru instrumente şi cu câteva sfaturi primite de la  un lăutar din Buzău a achiziţionat toată aparatura, a găsit un organist şi s-a apucat de muzică.  Nu a cântat, dar a manageriat o trupă. Proaspătul manager şi cei patru lăutari erau dispuşi să meargă cât mai departe şi să se facă cunoscuţi. 

Studio în cabinet medical

Iniţial şi-au amenajat un studio, într-un spaţiu în care înainte funcţionase un cabinet medical. Nu aveau însă nici lumină nici căldură, aşa că au fost nevoiţi să-şi ducă instrumentele în altă parte. Pentru că nu au găsit nicăieri, Marian Constantin a decis că e mai bine să repete acasă la el, şi a transformat una din camerele locuinţei în studio muzical.

Primul succes

Trupa de lăutari pe care Marian o dirijează şi-a ales la scurt timp şi numele. Se cheamă „Milenium 2008“ din Ţăndărei. Fiecare cuvânt al titulaturii are semnificaţia sa. „Milenium este numele firmei de la care am achiziţionat toate instrumentele, 2008 este anul în care ne-am apucat de muzică, iar Ţăndărei este oraşul în care locuim“, se mândreşte artistul. Nici unul nu are studii muzicale, însă s-au făcut cunoscuţi la ziua de naştere a unuia dintre cântăreţii la orgă. „A ieşit un show de zile mari“, îşi aminteşte Marian cu zâmbetul pe buze.

La o săptămână de la debut, unul dintre invitaţii petrecerii i-a chemat să-i cânte la nuntă. „Atmosfera a fost una de vis. Cu programul muzical i-am cucerit repede pe meseni. Ne-am întors acasă cu câteva milioane bune“, rememorează Marian Constantin.  „Acolo mi-am dat seama că asta vrem să facem cu toţii, că muzica lăutărească ne place cel mai mult“, declară el. Au urmat apoi şi alte nunţi şi botezuri la care au cântat cu drag. Acum băieţii cântă în fiecare sâmbătă seara, când nu sunt invitaţi la vreun eveniment, într-o discotecă din comuna Platoneşti.

Trupa de lăutari de care se ocupă în timpul liber l-a scăpat pe Marian Constantin de criza financiară. Când cei 1.000 de lei pe care îi câştigă din şofat se termină, vin banii de la nunţi şi petreceri.

Întrebări şi răspunsuri

Ce a zis familia despre trupa de lăutari?
Iniţial soţia nu a fost deloc de acord cu asta, însă am avut sprijinul mamei soacre. Ea a fost cea care m-a susţinut tot timpul şi ne-a fost alături.

Cum te vezi peste 10 ani?
Eu şi trupa mea sperăm să ajungem mai cunoscuţi decât Taraful din Clejani. Vreau să ne cumpărăm instrumente noi şi, de ce nu, să plecăm să cântăm în altă ţară. Poate găsim şi un compozitor, ca să cântăm şi alt gen de muzică, eventual etno.

Ce-i place
În afară de muzica lăutărească îi place să asculte Vangelis şi muzică electronică.

Ce nu-i place
Nu-i place să fie minţit  şi să i se pună piedici.


Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite