Slobozia: Localnicii îşi pasc animalele printre mormintele din Ţăndărei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nea Costică umblă nestingherit cu căruţa printre morminte  foto: M. Sofronie
Nea Costică umblă nestingherit cu căruţa printre morminte foto: M. Sofronie

Locurile în care cei trecuţi în nefiinţă îşi dorm somnul de veci arată dezastruos. Mormintele sunt acoperite de buruieni şi transformate în gropi de gunoi

În oraşul Ţăndărei, sunt amenajate patru cimitire, unul mai murdar decât celălalt. De cele mai multe ori, oamenii care locuiesc în apropierea lor, nu ezită să îşi scoată animalele la păscut, printre locurile de veci.

De fiecare dată când vin să jelească la căpătâiul rudelor trecute în nefiinţă, localnicii  îşi iau cu ei şi uneltele de curăţat. Oamenii sunt disperaţi de faptul că mormintele sunt pline de gunoaie şi bălării. Nu puţine au fost şi momentele în care oamenii au trebuit să gonească animalele lăsate să pască pe mormintele apropiaţilor.

„Barbarii nu ţin cont“


Paraschiva Stoica (77 ani) a luat o greblă şi doi saci şi a plecat să cureţe mormântul soţului său, Nicolae Stoica, răpus de cancer în urmă cu 11 ani. În momentul în care a ajuns la locul de veci, femeia şi-a pus mânile în cap. „Ia uite cum a ajuns să stea omul meu. Plin de bălării şi cu gunoaiele la nas. Era un om tare bun, care nu stătea în mizerie. Barbarii ăştia nu mai ţin cont de nimic“, spune cu amărăciune bătrâna.

Ca să ajungă la mormântul soţului său, femeia a trebuit să îşi facă loc printre crengile copacilor, care au năpădit cimitirul. Hotărâtă, bătrâna pune mâna serios pe sapă şi ciunteşte ramurile crescute anapoda. „Cine să taie şi copacii ăştia? Tiganii vin aici doar când e iarnă şi nu au lemne pentru foc. Până atunci, pomii stau aşa, neîngrijiţi. Eu îi mai tai când vin la bărbatu-meu, aşa cum am făcut şi acum“, adaugă femeia, în timp ce aprinde o lumânare la căpătâiul lui Nicolae.

„Am venit să iau nişte pământ“

În schimb, Costică Costică (63 ani) a venit la cimitir cu treburile lui. Omul are nevoie de câteva lopeţi de pământ galben pentru a-şi repara o anexă din gospodărie. Bărbatul işi ia calul şi căruţa şi porneşte agale, printre cruci şi morminte, până la locul potrivit. Drumul se dovedeşte a fi destul de greu de parcurs. Din cauza aleilor înguste, bărbatul a fost nevoit să dea câteva ture prin curtea cimitirului. „Nu am făcut nimic rău că am venit să iau şi eu câteva lopeţi de pământ galben să lipesc şopronul pe afară, că s-a scorojit. Abia am răzbit printre aleile astea. Era să mă şi răstorn, cu căruţă cu tot“, spune bărbatul.

Citiți mai multe amănunte în ediția de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Slobozia!

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite