Slobozia: „La mulţi ani!“ celui mai bătrân Ion din Bărăgan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit statisticilor, preotul Ion Negoiţă (98 de ani) din localitatea Cosâmbeşti este cel mai vârstnic ialomiţean care poartă acest nume sfânt.După aproape jumătate de veac în care l-a slujit pe Dumnezeu, părintele se simte încă în putere, tocmai de aceea şi-a serbat ziua de nume la biserică, alături de enoriaşi.

98 de ani de poveste

Bătrânul duhovnic Ion Negoiţă (98 de ani) se afla în camera sa. Stătea liniştit în pat şi încerca să îl simtă pe Dumnezeu aproape. Începe să deschidă cutia cu amintiri şi să depene cele mai importante momente care i-au marcat existenţa.

image

La aproape un secol de viaţă, a trecut prin multe şi a cunoscut destui oameni încât să scrie câteva romane. Răscolind prin memorie, zeci de amintiri încep să îi alerge prin minte. Zâmbeşte când descoperă momentele amuzante şi se încruntă uşor atunci când dă de urma celor mai puţin plăcute. S-a născut la Slobozia,  pe data de 24 iunie 1913, în aceeaşi zi în care creştinii  prăznuiesc Drăgaica, într-o familie de oameni a căror singură preocupare era munca pământului.

image

Să-i fi pecetluit această sărbătoare într-un fel viaţa? A încercat timp de 98 de ani să afle răspunsul la această întrebare, însă a fost dificil să îl găsească. Încă de mic a fost învăţat cum trebuie îngrijite ogoarele pentru ca pământul să dea roade. „Ţin minte că mergeam la culesul porumbului, îl ajutam pe tata la vie. Am ţinut-o aşa până în momentul în care tata m-a dat la şcoală“, rememorează bătrânul duhovnic.

image

Imediat ce a terminat clasele primare la Slobozia, a fost repartizat la un liceu din Feteşti. Acolo însă nu avea să petreacă prea mult timp, pentru că a fost transferat la Seminarul Teologic de la Constanţa. „A venit un prieten bun de-al tatei care avea copilul deja înscris acolo şi i-a zis ca să mă ducă şi pe mine. Imediat el a făcut ce-a făcut şi m-a transferat la Constanţa. Eu nu am avut nimic de obiectat“, adaugă preotul.

Citiţi mai multe amănunte în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Slobozia !

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite