Slobozia: La colindat, în vatra Bărăganului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grupurile de colindători păstrează vie tradiţia foto: arhivă personală
Grupurile de colindători păstrează vie tradiţia foto: arhivă personală

În Bărăgan, fetele mari şi flăcăii pleacă la colindat în ajunul Crăciunului. Potrivit obiceiului, colindătorii se trezesc în zorii zilei, îmbracă straiele cele mai frumoase şi pornesc să vestească naşterea Mântuitorului Iisus Hristos la casele oamenilor cu stare din sat.

Gazda care îi primeşte pregăteşte încă de cu seara turte din făină de grâu, pe care le împarte apoi colindătorilor. După ce au terminat de urat, tinerii pornesc către celelalte gospodării, transmiţându-le gospodarilor în tinda cărora poposesc toate gândurile bune în prag de sărbătoare.

Alungă spiritele

În satele ialomiţene, bătrânii povestesc şi despre aşa-zisele colinde tradiţionale, prin care se descriu aspecte legate din viaţa comunităţilor şi care au rol moralizator. Oaspeţii care poposesc în ogrăzile localnicilor îi învaţă pe aceştia să fie respectuoşi, să îşi preţuiască familiile şi să fie înţelepţi. În ziua ajunul Anului Nou, băieţii tineri pornesc Pluguşorul. Obiceiul este unul agrar, prin care colindătorii le urează tuturor să aibă parte de recolte bogate şi prospere.

Tot în preajma Anului Nou, în unele sate ialomiţene tinerii încearcă să alunge spiritele rele, astfel încât acestea să nu se mai apropie de gospodăriile oamenilor. Îmbrăcaţi în costume populare şi purtând măşti înfricoşătoare, ei merg pe drum şi fac gălăgie, în speranţa că doar aşa răul va fi alungat.

Citiţi mai multe în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Slobozia!

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite