Slobozia: Îşi plachează apartamentele în regim propriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Echipele de muncitori apar precum ciupercile după ploaie foto: Alexandru Boştină
Echipele de muncitori apar precum ciupercile după ploaie foto: Alexandru Boştină

De frica unui ger crunt şi sătui de promisiuni deşarte, oamenii s-au apucat să îşi izoleze apartamentele pe propria cheltuială.

Tot mai multe blocuri ale capitalei Bărăganului sunt împânzite de schelele muncitorilor care plachează apartamentele oamenilor precauţi. Sistarea programului finanţat de autorităţi i-a făcut pe oameni să suporte costurile lucrărilor din propriile buzunare. 

Interes scăzut la debut

Lansat anul trecut, programul de reabilitare termică presupune izolarea faţadelor şi a acoperişurilor, schimbarea ferestrelor, reabilitarea subsolurilor, dar şi înlocuirea instalaţiilor sanitare. La vremea respectivă, în programul de reabilitare termică, se înscriseseră 17 din cele aproximativ 400 de blocuri din oraş, care însumau aproximativ 650 de apartamente. Celor 17 blocuri li se mai adaugau alte două deţinute de municipalitate. „Blocurile G2 şi Ugira sunt ale Primăriei şi vor fi reabilitate pe banii noştrii“, spunea viceprimarul Alexandru Stoica.

Locuitorii de la blocul social Ugira erau încântaţi de idee, mai ales că şi veniturile lor scăzuseră odată cu amplificarea crizei. „E foarte bine că s-a gândit şi la noi, pentru că singuri nu vom reuşi niciodată să ne placăm apartamentele astea şi iarna ne curg şiroaie de apă pe pereţi“, spunea şi Ionela Preda (33 ani), una dintre loatarele blocului respectiv.

Lucrări în regim propriu

Pentru că acest program a fost sistat din lipsă de fonduri, la mijlocul acestui an, mulţi dintre locuitorii oraşului au ales să îşi izoleze locuinţele în regim propriu. Aşa se face că oraşul a revenit la moda plăcărilor, de data acesta fără ca proprietarii să mai ţină cont de vreo subvenţie de la stat. Nici măcar ajutorul pe care l-ar fi putut obţine prin intermediul asociaţiilor de proprietari nu i-a mai atras pe cei mai mulţi dintre ei. „Locatarii nu sunt interesaţi de credite prin Asociaţie, pentru că nu au garanţia că vecinul îşi va achita obligaţiile la timp şi, pe lângă asta, nu toţi locatarii unui bloc sunt de acord să îşi reabiliteze locuinţele“, spune Nicolae Ivan, preşedintele unei asociaţii de proprietari din oraş.

Ştefan Bănică şi soţia sa, Olguţa, sunt bugetari, iar după celebrele reduceri salariale se bazează împreună pe un venit lunar care nu însumează 1.000 de lei. Placarea unui apartament scoate din bugetul unei familii sume cuprinse între 1.400 şi 3.000 de lei, în funcţie, printre altele, de poziţionarea blocului sau numărul de camera. „În toamna asta, ne-am apucat de izolat apartamentul, pentru ca la iarnă să plătim mai puţin la căldură. Este important să facem această investiţie acum, pentru că ne va fi mai uşor la iarnă. În loc de 300 de lei, sperăm să plătim doar 150 de lei“, spune optimist bugetarul.

Citiţi mai multe în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Slobozia!

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite