Slobozia: Ion Toma colecţionează perle din sala de judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este unul dintre cei mai vechi judecători din Bărăgan. Acasă, are un caiet special în care notează toate perlele rostite atât de martorii, cât şi de inculpaţii prezenţi la procese.

Deşi puţini sunt cei care cunosc acest lucru, înainte de a intra în sala de judecată, Ion Toma a luat sub braţ catalogul şi a intrat în sala de clasă. Timp de nouă ani, a fost învăţător la Şcoala Generală Numărul 3 din Slobozia. „Chiar dacă a fost scurtă, cariera de dascăl a fost una foarte plăcută. Elevii erau foarte cuminţi şi ascultători şi interesaţi să înveţe carte“, povesteşte magistratul.

Foarte mulţi dintre elevii pe care i-a învăţat tainele cititului şi ale scrisului au ajuns astăzi medici, informaticieni sau ingineri. Unii dintre ei lucrează chiar împreună cu el, la Tribunalul Ialomiţa.

Justiţiar „aproape de popor“

După ce a plecat de la catedră, a fost angajat în funcţia de consilier juridic la Intreprinderea de Industrializare a Laptelui de la Slobozia. La scurt timp, a renunţat şi la acest serviciu şi a devenit magistrat al Judecătoriei din oraş. Înainte de Revoluţie, participa şi la procesele de la Feteşti, întrucât în oraşul de pe malul Borcei nu exista instanţă de judecată. Acolo, toate procesele se desfăşurau la Casa de Cultură, „aproape de popor.“ „ «Aproape de popor» este o expresie folosită înainte de Revoluţie, prin care era descris modul în care trebuiau să se defăşoare procesele. Nu era nimic inedit faţă de ceea ce se petrece astăzi la o şedinţă, diferea doar sala, însă aşa trebuiau să fie consideraţi magistraţii, alături de oameni“, explică judecătorul.

Procese inedite

În cei peste 20 de ani de carieră în magistratură, judecătorul Ion Toma a luat parte la numeroase procese, unele dintre ele chiar inedite. Cel mai interesant i s-a părut procesul în care mai mulţi lăutari au fost daţi în judecată de către nuntaşii la masa cărorora au cântat, din cauză că muzicanţii au interpretat alte melodii decât cele pe care le stabiliseră iniţial. „Cei care au câştigat procesul au fost nuntaşii, deoarece oamenii plătiseră o anumită sumă de bani înainte de petrecere, special pentru ca lăutarii să cânte acele melodii“, descrie magistratul în favoarea cui s-a înclinat balanţa justiţiei.

Caietul cu perle din sala de judecată

În afară de dosarele şi probele pe care le adună la fiecare proces, judecătorul Ion Toma culege şi perlele rostite de către inculpaţi sau martori. Acestea au fost strânse într-un caiet special, pe care îl ţine acasă. „Limbajul oamenilor este foarte colorat. Fiecare dintre ei încearcă să convingă instanţa că are dreptate, însă unii o fac într-un mod inedit şi savuros. Tocmai de aceea, am zis să notez şi eu ce spun cei care trec pragul sălilor de judecată“, adaugă magistratul.

Citiţi mai multe în „Adevărul de Seară“ de astăzi!

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite