Slobozia: Iolanda Spulber Brandes - A descoperit chimia culorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru Iolanda, pictura reprezintă pasiunea vieții sale
Pentru Iolanda, pictura reprezintă pasiunea vieții sale

Inginer chimist de peste 20 de ani la Combinatul Amonil din Slobozia, Iolanda îşi dedică timpul liber artelor plastice. Pictează cu foarte mult talent, iar tablourile sale sunt foarte apreciate de critici.

Născută tocmai la Iaşi, în urmă cu peste 20 de ani, artista a părăsit meleagurile Moldovei şi a venit în Bărăgan. Avea cu ea doar diploma de absolvent al Facultăţii de Chimie Industrială şi foarte mult talent artistic. Şi-a descoperit aptitudinile printr-o intâmplare inedită. Înainte de a termina liceul, a mers la cinematograf în Iaşiul natal.

Înainte de a începe filmul, pe ecran au fost proiectate câteva imagini din timpul unui vernisaj de pictură şi şi-a dat seama că ar putea să împrăştie şi ea culorile pe pânză. A mers la un magazine, şi-a cumpărat câteva tuburi de acuarelă şi a început să picteze. „Nu am făcut studii de artă plastică şi nu m-a învăţat nimeni cum să pictez. Am simţit că am talent şi m-am apucat să lucrez“, mărturiseşte cu sinceritate artista.

Pictorul-inginer
Din faţa şevaletului, Iolanda merge în laboratorul de chimie. Lucrează ca inginer chimist la Combinatul Amonil din Slobozia. Practică această meserie din momentul în care a ajuns în Bărăgan, în urmă cu mai bine de două decenii.

„După ce am terminat facultatea, am fost repartizată să vin să lucrez la Slobozia. Despărţirea de oraşul natal a fost dificilă. Şi acum duc dorul Iaşiului, deşi merg acasă destul de des“, recunoaşte artista.

Toate picturile Iolandei au ca temă de inspiraţie subconştientul artistei. Deşi consideră că a avut o viaţă plină de greutăţi, pictoriţa şi-a canalizat în subconştient toate momentele fericite pe care le-a trăit. Acestea sunt transpuse pe pânză, prin culori vii, precum auriul.

Consideră că această nuanţă este complementară cu toate celelate pe care le foloseşte. „Ideile îmi vin pur şi simplu. În momentul în care mă aşez în faţa şevaletului şi încep să pictez, îmi dau seama cum vreau să arate tablourile“, spune Iolanda.
Citiți mai multe amănunte în „Adevărul de Seară“ de astăzi!

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite