Slobozia: Încondeierea ouălor de Paşte, o atracţie pentru şcolarii şi preşcolarii din judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vopsirea ouălor de Paște reprezintă o adevărată tradiție la Muzeul Național al Agriculturii din Slobozia. An de an, sute de copii din tot județul, însoțiți de dascăli sau părinți trec pragul acestui unic lăcaș de cultură și sunt îndrumați de muzeografi în această minuțioasă tehnică de vopsit ouăle.

Lucrate cu iscusință și migală, ouăle încondeiate îmbină motive arhaice precum soarele, spicul, coarnele berbecului, fierul plugului, furca sau frunza cu simbolul crucii. Copiii au dovedit că au răbdarea necesară să dezlege tainele acestei arte, aşa că şi-au pus toată iscusinţa şi migala în încondeierea ouălor de Paşte.

Cele mai frumoase lucrări vor fi premiate cu diplome de Muzeul Național al Agriculturii, în perioada Sărbătorilor Pascale. „Această artă este încă foarte vie în multe zone din țară și vrem să o păstrăm așa și în Bărăgan. Prin atelierele de încondeiat desfăşurate de-a lungul anilor, dorim să implicăm cât mai mulţi tineri în păstrarea şi ducerea mai departe a acestor datini“, spune Viorica Capbun, muzeograf MNA.

Mâine, este ultima zi în care învăţăceii pot veni la muzeu pentru a se întrece în încondeierea celor mai frumose ouă.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite