Slobozia: Haos în Bărăgan, în prima zi de iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Realimentarea cu energie electrică s-a făcut spre seară
Realimentarea cu energie electrică s-a făcut spre seară

Prima zi de iarnă a lăsat aproximativ 100.000 de ialomiţeni fără energie electrică mai bine de o jumătate de zi. Vremea capricioasă a dat peste cap reţeaua electrică care leagă Slobozia de Urziceni. Capitala Bărăganului, dar şi alte 25 de localităţi au rămas fără energie electrică mai bine de jumătate de zi.

Au operat pe întuneric

Vechi de mai bine de trei decenii, generatorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia a cedat din cauza deselor fluctuaţii în alimentarea cu energie electrică, iar cadrele medicale au întâmpinat probleme în tratarea pacienţilor.

Încă de dimineaţă, medicul Vasile Olaru a fost nevoit să facă două intervenţii chirurgicale pe întuneric. „Am avut două persoane care acuzau dureri abdominale şi, pentru că trebuiau operate urgent de apendicită, am intrat pe întuneric în sală. La finalul operaţiilor, şi-a revenit generatorul nostru şi am avut curent“, povesteşte chirurgul, care, până la lăsarea serii, a mai operat alte trei urgenţe, în ciuda fluctuaţiilor din reţeaua electrică.

Şi la spitalul din Urziceni au fost probleme cu energia electrică, însă aici, din fericire, nu a fost nicio urgenţă, aşa că pacienţii şi singurul medic de gardă au răsuflat liniştiţi.

Au stat în frig

Căderea reţelei electrice a avut şi alte efecte supra localnicilor. Astfel, cel puţin 15.000 de oameni au fost nevoiţi să îndure ore bune în propriile apartamente un frig pătrunzător, după ce nu au putut să îşi pornescă centralele termice.

“Este imposibil, domnule, să ne ţină aşa. Eu am copil mic şi stau în frig pentru că nu îmi merge centrala. Este inadmisibil să se întâmple asta acum! Ce vor face la iarnă, când zăpada va fi de doi metri?“, se revoltă Elena Colelie, o femeie în vârstă de 42 ani, care locuieşte în zona Gării.

Valentin Ploieşteanu a încercat disperat să ia legătura cu operatorii Enel, dar degeaba. „Am încercat de 20 de ori. Ba sună ocupat, ba intră robotul şi aştept minute în şir ca fraierul“, spune Valentin (35 de ani), în timp ce meştereşte de unul singur pe lângă contorul de energie, în speranţa că până la lăsarea serii va avea curent.

Chiciura, bat-o vina

Haosul creat de căderea reţelei de alimentare cu energie electrică şi întreruperea furnizării către aproximativ 100.000 de consumatori a fost pus de către reprezentanţii Enel pe seama capriciilor vremii.

„Din cauza chiciurei şi a condiţiilor meteo, s-a format un arc electric pe reţelele de 110 kilovolţi, în urma căruia 25 de localităţi plus un sfert din municipiul Slobozia au rămas fără curent electric“, a declarat Johanna Scînteie, purtătorul de cuvânt al Enel Dobrogea.

Pe întreg parcursul zilei, echipele de intervenţie ale Enel au fost în teren, încercând să remedieze defecţiunile. În tot acest timp, telefoanele sucursalei Enel din Slobozia au sunat în disperare, operatorii nereuşind să facă faţă avalanşei de solicitări. 

Citiţi mai multe amănunte în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Slobozia !

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite